Mörkret och kylan lägger sig över landet nu när hösten har kommit. Många som har möjlighet till det tänder gärna en värmande brasa.
Men att elda hemma innebär också en ökad risk för bränder. De senaste åren har det i snitt varit 780 bostadsbränder som orsakats av att elda hemma, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Fler bränder
I fjol när elpriserna var skyhöga fanns det farhågor om att det skulle bli fler bränder när många eldade.
Och det blev en ökning. För perioden oktober till och med december förra året var det 287 bränder jämfört med året innan då det var 228 bränder.
– Det är en markant ökning. Vi har bara data för fem år tillbaka men det är den högsta siffran under den tiden, säger Ville Bexander, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen.
För att elda säkert gäller det att skorstenen är rengjord och godkänd.
– Det är också viktigt att ha bra ved, att man eldar med torr ved. Har man fukt i veden får man beläggningar i skorstenen.
Elda sansat
Det tredje rådet är att elda med måtta.
– Man ska inte elda för hårt. Det ska inte vara för mycket ved och det ska inte brinna för länge. Blir det för varmt kan man få soteld i skorstenen, säger Ville Bexander.
Grundrådet är att elda i några timmar och sedan låta eldstaden eller kaminen vila lika länge. Normalt för de flesta kaminer är två till tre kilo ved i timmen.
Det är dessutom viktigt att ta hand om askan efter brasan. Den kan förvaras utomhus i en plåthink med lock på ett brandsäkert underlag.
En bonus med att elda på rätt sätt är att utsläppen minskar. Att elda med ved är nämligen en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar, enligt Naturvårdsverket.