Det här vet vi om jordskredet i Stenungsund

Ett jordskred inträffade natten mot lördag vid E6 i höjd med Stenungsund. Skredet ledde till stora skador i landskapet och har förstört motorvägen i båda riktningar. Detta vet vi om vad som har hänt.

Jordskredet skadade bland annat motorvägen.

Jordskredet skadade bland annat motorvägen.

Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Olyckor2023-09-26 11:57

Skredet ska ha inletts vid 01.20 natten mot lördagen. Klockan 01.46 kom det första larmet till SOS Alarm.

Skredet ledde till omfattande skador och förflyttningar i marken i det omgivande landskapet, däribland på motorvägen E6 vid Stenungsundsmotet som är helt förstörd i båda riktningar. Enligt räddningstjänstens uppskattningar kan vägen på vissa håll ha flyttat sig uppåt 50 meter.

Ett tiotal bilar ska ha kört över en raserad kant i vägen och fastnat. Tre personer fördes till sjukhus med lindriga skador.

På plats vid händelsen fanns ett tiotal lastbilschaufförer som parkerat sina lastbilar i området under natten. De beskriver en chockartad situation där de vaknade av höga ljud och såg marken flytta sig.

Samband med sprängningar?

Enligt räddningstjänsten är de hårdast drabbade delarna av skredområdet omkring 150 gånger 100 meter. Totalt har skredet berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.

Inom det direkt berörda området ligger en Preem-mack, en Burger King-restaurang, en biltvätt samt ett Byggmax-varuhus. Värst drabbat är restaurangen som kollapsat helt sedan det tryckts in jordmassor på baksidan.

Det finns enligt Preem inga tecken på läckage från deras bränslecisterner.

Intill ligger även en byggarbetsplats där det tidigare har genomförts sprängningar.

Enligt data från Svenska nationella seismiska nätet skedde två olika sprängningar nära Stenungsund, dagarna före det stora raset.

Polisen har inlett en förundersökning och rubricerar just nu ärendet som misstänkt miljöbrott.

Stora avspärrningar

Enligt uppgift till Aftonbladet har det även dumpats stora mängder schaktmassor i närheten av motorvägen. Den ansvariga ägaren förnekar dock att man har gjort något fel. Stora mängder av felplacerade schaktmassor ledde 2006 till ett liknande skred i Munkedal.

Enligt experter finns mycket kvicklera i området. Leran kan komma i rörelse vid bland annat regn eller vibrationer. Det regnade vid tiden för skredet, något som ökar risken för skred, men enligt SMHI har det inte kommit ovanligt stora mängder regn.

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från området eftersom det ännu inte betraktas som riskfritt att befinna sig där. Polis har upprättat stora avspärrningar.

Trafikverket bedömer att det kommer att ta "många månader" att återställa vägbanan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!