De allra flesta av Sjöfartsverkets sjöräddningsinsatser genomfördes inom Västra Götalands län, följt av Stockholms och Skånes län, enligt statistik från myndigheten.
Flest räddningsinsatser sker under sommarmånaderna då många är ute till sjöss i fritidsbåtar. Det var också fritidsbåtarna som stod för den breda majoriteten av Sjöfartsverkets sjöräddningsinsatser i fjol.
"Larmorsakerna har varierat och handlat om alltifrån motorhaverier och grundstötningar till snabba väderomslag, vilket bidragit till att fritidsbåtsägaren hamnat i ett utsatt läge", säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral, i ett pressmeddelande.
Färre akuta insatser
Även hos frivilligorganisationen Sjöräddningssällskapet minskade antalet akuta uppdrag något. Förebyggande utryckningar med enklare hjälp kring bogsering, motorhaverier och grundstötningar låg kvar på samma nivåer.
"Båtlivet har vuxit de senaste åren och det avspeglar sig i våra utryckningar. En teori om varför de kritiska händelserna minskat är att man hör av sig innan läget är akut. På så sätt kan vi förebygga allvarliga olyckor", säger Adam Goll Rasmussen, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.
En annan faktor som påverkar antalet incidenter är vädret. Varma somrar är det helt enkelt fler båtägare ute till sjöss, och under fler timmar.
Går att undvika
Sjöräddningssällskapet genomförde 4 900 förebyggande utryckningar 2021, att jämföra med 5 034 året innan och 3 300 under 2019.
Många tillbud går att undvika genom att alltid bära flytväst och hålla båten i trim, enligt Vestergård.
"Men också vara noga med att informera om dina planer ute till sjöss", säger hon.