På måndag öppnar Gröna Lund som promenadpark för de som vill besöka parken i stillhet och först på onsdag öppnas attraktioner, spel och försäljningsställen upp igen.
– Vi har känt att det var ett viktigt steg på vägen. Ett nöjesfält är en ganska stojig och stökig plats och efter en sådan här olycka ville vi öppna upp stegvis och att då få erbjuda en park som är lugn, tyst och behaglig om jag får använda det ordet kändes viktigt och rätt, säger Jan Eriksson, vd Gröna Lund.
Tagit del av kritiken
Det var vid lunchtid i söndags som olyckan med bergochdalbanan Jetline inträffade. En vuxen kvinna omkom och nio personer fördes till sjukhus.
Sedan dess har parken hållit stängt för att stötta medarbetare, kunna bistå i utredningarna av händelsen och finnas tillgänglig för anhöriga men på den sista punkten har parken fått kritik.
Jan Eriksson förklarar att vården, som tog hand om personerna efter olyckan, inte lämnar ut kontaktuppgifter vilket har gjort det svårt att kontrollera vilka som befann sig i det olycksdrabbade tåget.
– Nu är vi i kontakt med samtliga sällskap och har också erbjudit dem stöd. Samma sak med besökare. Alla som befann sig i parken i söndags har möjlighet att få stöd.
Har visselblåsarfunktioner
Parken har även fått kritik från vissa håll att utbildningarna kring kontrollerna inte är tillräckliga och att anställda känt sig otrygga eller osäkra.
– Jag har förstås också läst den kritiken också och vi beklagar om det finns medarbetare i koncernen som har fått ett uppdrag som de känner överstiger den kunskap de har, så ska ingen känna. Vi har pratat om det internt och jag hoppas och tror att vi har ett öppet samtalsklimat och om någon inte tycker det så har vi visselblåsarfunktioner.
Under tiden fram till öppning går man igenom det interna utbildningsmaterialet och genomför extra kontroller av attraktionerna, bland annat med nya besiktningsmän för att få ”fräscha ögon”.
Statens haverikommission har inlett en utredning om olyckan och det pågår även en åklagarledd polisutredning för att undersöka om något brott har begåtts i samband med olyckan. Parken har också inlett sin egen utredning.
– Där är vi fortfarande i ett ganska tidigt skede, skulle jag säga. Platsen är fortfarande avspärrad av polisen och allt som gäller Jetline, allt från trasiga delar till loggböcker från förarhytten och från den tekniska jourpersonalen, är hos haverikommissionen. Vi fokuserar nu på andra attraktioner och våra arbetsprocesser, så arbetet med Jetline kvarstår sedan.
Under fredagskvällen gick parkägarna, Parks and resorts ut med att Jetline kommer att hållas stängd.
– Vi gör vår egen utredning, det görs en polisutredning och haverikommissionen gör en. Vår organisation hanterar fortfarande en kris och därför har vi bestämt att vi kommer hålla Jetline stängd tillsvidare, säger Christer Fogelmarck, vd på nöjesparkens ägare Parks and Resorts till TT.