Flygplanet fattade eld vid nedslagsplatsen, som är i närheten av flygplatsen.
– Det är en väldig svår och tragisk flyghändelse, säger Tomas Carlsén, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.
Larmet om haveriet kom klockan 19.22. Klockan 20.53 konstaterar polisen i region Bergslagen att flera omkommit.
– Det är ett fallskärmshopparflyg som har havererat strax efter start. Åtta fallskärmshoppare och en pilot befann sig ombord, säger Emil Gustavsson, sjöräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, till TT.
Larmet kom vid 19.20 och klockan 20.53 skrev polisen i region Bergslagen på sin hemsida att "ett flertal personer har omkommit i flygolyckan".
Stöttar anhöriga
Enligt polisens presstalesperson Diana Qudhaib har flera oroliga anhöriga anlänt till flygplatsen.
– Det är en fruktansvärd flygplansolycka vi har haft här och som vi nu hanterar följderna av. Vi har många olika resurser på plats och nu handlar arbetet om samverkan mellan polis, räddningstjänst, flygplatspersonal, kommunen och kyrkan för att stötta anhöriga, säger hon till TT.
TT: Kan man säga något orsaken till olyckan?
– Vår initiala lägesbild är att det är ett litet flygplan som stött på problem i samband med start och kraschat och därefter fattat eld. Vårt fokus i en sådan här händelse handlar dock inte i första hand om att ta reda på vad som hänt utan att rädda liv, säger Diana Qudhaib.
Posumgrupp på plats
Örebro kommun är på plats vid flygplatsen med posomresurser. Posom står för psykiskt och socialt omhändertagande och sätts in vid svåra olyckor och kriser.
– Det är för tidigt att säga hur länge posomgruppen behövs, men sannolikt över natten och i någon annan form i morgon, säger kommunalrådet Kenneth Handberg (S) till TT.
Statens haverikommission är på väg till nedslagsplatsen med två utredare.
– Eventuellt så kommer en tredje person, vår avdelningschef, att ansluta sig redan i kväll också, säger Johan Nikolao, haveriutredare på Statens haverikommission.
– Just nu är det ren faktainsamling som gäller, vi har checklistor att följa och kommer jobba på med att samla in så mycket fakta som möjligt, säger han.
Inhyrt plan
Enligt Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet, var planet av modell "DHC-2 turbo beaver".
– Örebro fallskärmsklubb hade hyrt in det från Skåne. Vanligtvis hoppar man mest fallskärm på helgerna, men nu hade de hyrt in ett plan för att hoppa mer intensivt under hela veckan, säger hon.
Fallskärmsförbundet är på väg till Örebro för att hjälpa med krishanteringen.
– Våra tankar går givetvis till de anhöriga. Det som hänt är alldeles fruktansvärt, säger Anna Oscarsson.
Liknar Umeåkraschen
Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll drar paralleller till olyckan i Umeå 2019, då samtliga nio personer i ett fallskärmsflygplan omkom.
– Det är knappt två år sedan. Man kan undra varför ett sådant här haveri sker igen. Det är många människoliv vi pratar om, flera anhöriga som drabbas, säger han.
Flygplanen som användes i Umeå och i Örebro var båda turbindrivna.
– Det är en beprövad konstruktion med en beprövad motor, säger Hans Kjäll, som inte ser några särskilda problem med flygplansmodellen.
Men det är fortfarande för tidigt för att säga något mer om vad som kan ha orsakat kraschen. En preliminär rapport om händelseförloppet kan komma om ungefär en månad, därefter kommer troligtvis att dröja mellan sex och tolv månader på den fullständiga slutrapporten, enligt Hans Kjäll.
– Jag hoppas verkligen att haverikommissionen gör sitt bästa nu, och att säkerhetsförbättringar följer av detta, säger han.
Löfven: Sorg och bestörtning
Statsminister Stefan Löfven skriver i ett uttalande till TT att regeringen står i tät kontakt med berörda myndigheter:
"Det är med stor sorg och bestörtning jag i kväll har tagit del av de tragiska uppgifterna om flygkraschen i Örebro."
"Jag tänker på de drabbade, på deras familjer samt nära och kära i denna mycket svåra stund. Jag vill uttrycka mitt djupaste deltagande i deras sorg", skriver Löfven.
Präster i tjänst
Svenska kyrkan i Örebro kommer att ha åtminstone en kyrka öppen, med präst och diakon på plats, från klockan 9 på fredagen. Hittills är det beslutat att S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro tar emot besökare som söker stöd med anledning av olyckan.
Svenska kyrkan har också flera präster på plats ute vid flygplatsen i kväll och i natt.
– Det är ett tungt uppdrag, absolut, men det var flera av våra erfarna präster som åkte ut för att finnas där för de anhöriga. Det finns säkert också personal ute vid flygplatsen som mår dåligt i den här situationen, säger Eva-Marie Lennartsson, personalchef i Örebro pastorat.
Rättad. I en tidigare version fick kommunalrådet fel efternamn.