Hel radhuslÀnga totalförstörd i brand

Alla tolv bostĂ€der i en radhuslĂ€nga i SĂ€tra i GĂ€vle förstördes i en brand pĂ„ mĂ„ndagen. LĂ€ngan var bortom rĂ€ddning efter att elden spridit sig till vinden – men brandmĂ€nnen lyckades förhindra ytterligare spridning.

En radhuslÀnga i omrÄdet SÀtra i GÀvle har förstörts efter att en brand spridit sig via fastighetens vind.

En radhuslÀnga i omrÄdet SÀtra i GÀvle har förstörts efter att en brand spridit sig via fastighetens vind.

Foto: Marko SÀÀvÀlÀ/TT

Olyckor2023-06-05 11:55

– Det var vĂ€ldigt stort hot om att branden skulle sprida sig till en annan lĂ€nga som stod relativt nĂ€ra, sĂ€ger Stefan Fröbom, larmbefĂ€l pĂ„ rĂ€ddningstjĂ€nsten.

Ingen person skadades i eldsvÄdan, som bröt ut strax före klockan 11. Ingen Àr heller saknad.

– Man har ju evakuerat och dĂ„ kontrollerat och fĂ„tt tag i alla, sĂ€ger polisens presstalesperson Nadya Norton.

Även flera fastigheter intill branden utrymdes och hyresvĂ€rden upprĂ€ttade en samlingsplats för de drabbade.

NÀr rÀddningstjÀnsten svarade pÄ larmet gÀllde det brand pÄ en balkong, men nÀr den första styrkan kom fram hade elden tagit fart och spridit sig till vinden. Byggnaden blev snabbt övertÀnd.

– Vinden Ă€r helt öppen utan sektioner. Det började pĂ„ en balkong, riktigt hur vet jag inte, men branden spred sig upp pĂ„ vinden. DĂ„ Ă€r vi chanslösa i det lĂ€get, sĂ€ger Stefan Fröbom.

RÀddningstjÀnsten uppgav efter nÄgra timmars arbete att branden var under kontroll och att den inte lÀngre hotade intilliggande byggnader.

– Mycket Ă€r avslutat nu. Vi har efterslĂ€ckning av en styrka som kommer att vara dĂ€r under natten. Det Ă€r en rejĂ€l skada i hela fastigheten, sĂ€ger Fröbom vid 20-tiden.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand för att kunna utreda orsaken. En teknisk undersökning kommer att göras nÀr brandplatsen har svalnat.

En radhuslÀnga med tolv lÀgenheter har brunnit ner i GÀvle.
En radhuslÀnga med tolv lÀgenheter har brunnit ner i GÀvle.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!