Kommunalrådet: "Ett chocktillstånd uppstår"

Nio personer tillhörande den lokala fallskärmsklubben är döda efter flygkraschen i Örebro. Nu börjar arbetet med att stötta de drabbade anhöriga och närstående.

Kommunstyrelsens ordförande i Örebro, Kenneth Handberg (S), tog sig till flygplatsen efter olyckan för att avlasta i det svåra och omfattande arbetet.

Kommunstyrelsens ordförande i Örebro, Kenneth Handberg (S), tog sig till flygplatsen efter olyckan för att avlasta i det svåra och omfattande arbetet.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Olyckor2021-07-09 07:25

Fallskärmshopparflyget havererade strax efter start vid klockan 19.20 på torsdagskvällen och fattade därefter eld. Strax före halv två på natten bekräftade polisen att samtliga ombord omkommit.

På flygplatsens parkeringsplats sitter Stickan. Han jobbar som plåtslagare i en hangar på flygplatsen, eller nitapa, som det kallas när man jobbar med flygplan, förklarar han.

– Det blev plötsligt livat utanför. Vi gick ut och möttes av många frustrerade människor som höll händerna över huvudet.

En rökpelare steg upp omkring en kilometer därifrån. Inte långt senare var ett stort pådrag på plats med brandbilar, poliser och ambulanser på plats, berättar Stickan.

– Det blir en tung dag på jobbet i morgon, konstaterar han.

Lokal förening

Många anhöriga och medlemmar i den lokala fallskärmsklubben samlades under kvällen bakom polisavspärrningarna vid flygklubbens lokaler.

– Det är en lokal föreningsverksamhet som har drabbats av en väldigt stor olycka. Det är ett chocktillstånd som uppstår, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (S), på plats vid haveriområdet.

Kommunens viktigaste uppgift är att samordna stödet till de anhöriga, säger han. Men kommunen försöker också att skapa en helhetsbild av vad som sker.

– Vi försöker samordna informationen och vilka insatser som görs med polisen och räddningstjänsten, så att ingenting faller mellan stolarna i ett sådant här läge, säger Handberg.

Maria Larsson, landshövding i Örebro län, säger i ett uttalande att hon djupt beklagar den tragiska olyckan och att hon skickar sina kondoleanser till anhöriga.

"Flygolyckan i går drabbar oss med stor sorg. Jag vill skicka mina varmaste tankar till de omkomnas familjer och vänner och den drabbade fallskärmsklubben", säger Larsson.

Präster i tjänst

Svenska kyrkan i Örebro kommer att ha åtminstone en kyrka öppen, med präst och diakon på plats, från klockan 9 på fredagen. Hittills är det beslutat att S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro tar emot besökare som söker stöd med anledning av olyckan.

Svenska kyrkan hade också flera präster på plats ute vid flygplatsen i natt.

– Det är ett tungt uppdrag, absolut, men det var flera av våra erfarna präster som åkte ut för att finnas där för de anhöriga. Det finns säkert också personal ute vid flygplatsen som mår dåligt i den här situationen, säger Eva-Marie Lennartsson, personalchef i Örebro pastorat.

Knappt tre kilometer från flygplatsen ligger den evangeliska frikyrkan Nibblekyrkan. De har också öppnat upp sina lokaler, berättar kyrkans pastor Rajan Ganda Mall.

– Det här slår hårt mitt i sommaren för anhöriga och folk som bor runt omkring här. Det är en stor sorg, säger pastorn.

I samband med att statsminister Stefan Löfven gick mot riksdagen för att presentera sin regering kommenterade han också olyckan i Örebro.

– Det är en sorgens dag efter olyckan i Örebro i går. Vi uttrycker vårt deltagande med de omkomna och med deras nära och kära, sade Löfven på plats utanför Rosenbad.

Anhöriga och medlemmar i fallskärmsklubben samlades vid flygplatsen efter kraschen.
Anhöriga och medlemmar i fallskärmsklubben samlades vid flygplatsen efter kraschen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!