Många olyckor med privatflygplan i fjol

Olyckorna med små svenskregistrerade privatflygplan var i fjol fler än på flera år, visar Transportstyrelsens säkerhetsöversikt för luftfarten.

Antalet olyckor med små svenskregistrerade privatflygplan ökade under 2020. Arkivbild.

Antalet olyckor med små svenskregistrerade privatflygplan ökade under 2020. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olyckor2021-07-05 21:09

Totalt inträffade 19 olyckor under året, vilket är det högsta antalet sedan 2014. Under 2019 inträffade tio olyckor med små svenskregistrerade privatflygplan.

"Det är svårt att ge en enkel förklaring till varför antalet olyckor ökat. Vi kan dock konstatera att den största ökningen skett inom segmentet ultralätta flygplan, från två till åtta stycken", säger Andreas Tapani, sektionschef vid sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Säkerhetsnivån bedöms dock ligga på en hög nivå med få omkomna och allvarligt skadade. Trots att antalet olyckor har ökat under 2020 så har antalet säkerhetsrelaterade händelser minskat med 37 procent samma år.

Det mesta av den minskningen kan troligtvis tillskrivas coronapandemin, enligt Transportstyrelsen.

"Majoriteten av rapporter kommer normalt från hanteringen av charter- och linjetrafiken på våra flygplatser. Och det är just den trafiken som har minskat mest på grund av coronapandemin", konstaterar Andreas Tapani.

Fem personer omkom i samband med flygning med små svenskregistrerade privatflygplan i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!