Varje år startar nästan 800 bränder i kaminer och brasor i Sverige. I år befarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att riskerna är ännu större eftersom högre elpriser har ökat intresset för eldning. Tecknen på det är många, bland annat att veden tagit slut på många håll.
– Vi vill undvika att ovana personer eldar i okontrollerade kaminer, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB till TT.
Inte för hårt
Faran med att elda i en kamin är inte primärt att det slår gnistor. Det är överhettning som orsakar flest bränder. Därför är det viktigt att kontrollera att det inte finns några sprickor i skorstenen, och att inte elda för hårt.
– Det som händer är att det blir för varmt i skorstenen, vilket sprider sig till huset och kan leda till att det börjar brinna i bjälklagen. Det är väldigt svårt att släcka sådana bränder själv, säger Anders Lundberg.
MSB har nu startat kampanjen Elda säkert i sociala medier, med målet att öka kunskapen hos alla med eldstad.
Ska du börja använda en kamin tipsar Lundberg om att ta in en brandskyddskontrollant som kan göra kameraundersökning och tryckprövning. När man väl eldar är en tumregel att man ska låta kaminen vila lika länge som man eldat i den, och att inte elda mer än ett par-tre kilo ved i timmen.
– Kaminer är byggda för att värma upp ett rum, man ska inte tro att det går att värma hela huset. Och det hjälper inte att elda hårdare, säger Anders Lundberg.
Klä på dig
I stället tipsar brandingenjören om att lägga ut mattor där det är kallt, täta runt fönster och i springor där det drar och att klä sig lite varmare.
– Se bara till att inte stänga ventilationen. Det är viktigt att det kommer in frisk luft.
Några av de ungefär 780 bränder som startas av kaminer varje år orsakas av att askan har hanterats fel.
– Det finns exempel på personer som har slängt askan i papperskorgen. Även om den känns sval kan det finnas glödande bitar där i. Det är bättre att slänga den i ett brandsäkert kärl, exempelvis en plåtburk med lock, säger Anders Lundberg.