– På kort sikt är det åt fel håll. Vi går från ett rekordår 2019 med 68 omkomna och nu har det gått uppåt, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig vid Svenska livräddningssällskapet.
Under 2021 omkom 97 personer i drunkningsolyckor, enligt den preliminära årsrapporten. Året innan omkom 77 personer.
Men den långsiktiga trenden är att dödliga drunkningsolyckor minskat bland alla kategorier utom för badolyckor. Under 2021 omkom 28 personer vid bad. Av de dödsolyckorna inträffade 15 på officiella badplatser med kommunalt huvudmannaskap, där det inte fanns livräddare.
– Där kan kommunerna göra insatser när det kommer till att kartlägga, riskanalysera och placera ut livräddare i större utsträckning än vad som görs i dag, säger Mikael Olausson.
En stor skillnad för fjolåret jämfört med 2020 är kategorin övrigt. Förra året var det 36 sådana dödsfall jämfört med 13 året innan.
I de flesta fallen handlar det om kroppar som hittas i vattnet eller i vattenbrynet, men man vet inte vad som hänt. Dödsfall där suicid kan misstänkas är borttagen från statistiken.
– Vi vet att en person är omkommen genom drunkning men vi kan inte knyta det till en specifik händelse, säger Mikael Olausson.
En långsiktig målsättning för Svenska livräddningssällskapet är att inrätta ett nationellt centrum för drunkningsprevention, som ska samla data för att följa upp drunkningsolyckor och understödja forskningen.