Olyckan i Markaryd utreds på två fronter

Utredningen av den dramatiska bilkraschen utanför Markaryd, där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom, fortsätter nu på två fronter. Samtidigt står det klart att bilen besiktigades utan anmärkning kort före olyckan.

Polisens kriminaltekniker och bärgare arbetade på tisdagseftermiddagen på olycksplatsen på E4 vid Markaryd, där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom. Arkivbild.

Polisens kriminaltekniker och bärgare arbetade på tisdagseftermiddagen på olycksplatsen på E4 vid Markaryd, där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olyckor2021-10-06 10:42

I den ena utredningsdelen undersöks om någon polis kan misstänkas för brott. Många utredningsåtgärder återstår, konstaterar chefsåklagare Kajsa Sundgren vid särskilda åklagarkammaren, som leder utredningen.

"Det är för tidigt att dra några slutsatser om vad som har orsakat olyckan", säger hon i ett pressmeddelande och tillägger att det är svårbedömt när hon kan lämna mer information om utredningen.

Brottsrubricering: Mord

Samtidigt utreds om bilolyckan kan ha orsakats av någon annan. Den utredningen, där brottsrubriceringen är mord, sköts av Nationella operativa avdelningen (Noa). Men här hänvisar polisen till förundersökningssekretess och avböjer intervju.

Polisens skriver i ett mejl till TT att Noa tog över utredningen från den regionala polisen bland annat eftersom "opartiskheten blir större om någon annan leder mordutredningen".

Ett annat skäl som anges är den höga arbetsbelastningen i region Syd på grund av en stor internationell konferens om Förintelsen som arrangeras i Malmö nästa vecka.

Bilen som Vilks och hans livvakter färdades i genomgick en besiktning i slutet av september och klarade sig utan anmärkningar, skriver Dagens Nyheter. Modellen, en bepansrad Range Rover, är speciellt utformad för att klara olika former av angrepp som beskjutning, handgranatseld och sprängmedel. Vikten ligger på cirka 4 ton, att jämföra med en normal personbil som väger ungefär 1,5 ton.

Enligt DN undersöker polisen om vikten kan ha påverkat olycksförloppet. På bilder från platsen syns nämligen hur bilen forcerat ett vajerräcke som endast är dimensionerat för att klara vanliga personbilar.

Levde under hot

Lars Vilks levde under hot sedan 2007, vilket medförde att han hade livvaktsskydd. Efter ett besök i Stockholm var han på söndagseftermiddagen på väg tillbaka till sitt hem i Skåne i livvaktsbilen.

Av okänd anledning kom bilen över på fel sida utanför Markaryd och krockade med en lastbil. Både livvaktsbilen och lastbilen började brinna. Lars Vilks och de två poliserna i bilen omkom.

Däckrester hittades en bit från olycksplatsen och därför är däckexplosion en av de möjliga olycksorsaker som polisen utreder. Polisen har hittills sagt att det inte finns något som talar för att yttre påverkan orsakade olyckan, men att det inte helt kan uteslutas förrän utredningen är färdig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!