Pojke död efter hissolyckan i Göteborg

En pojke i femårsåldern som föll flera våningar i ett hisschakt i Göteborg tidigare i veckan har avlidit. Olyckan inträffade när räddningstjänsten skulle hjälpa pojken att komma loss.
–Nu inträffade det som inte får inträffa, det allra värsta, säger chefen för räddningstjänsten efter dödsbeskedet.

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg meddelade under söndagen att pojken som skadats i hissolyckan tidigare i veckan har avlidit. Arkivbild.

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg meddelade under söndagen att pojken som skadats i hissolyckan tidigare i veckan har avlidit. Arkivbild.

Foto: Jonas Dagson/TT

Olyckor2023-06-04 08:36

Det var på onsdagen som pojken på något sätt fastnade med benet mellan ett galler och hissdörren, skriver SVT Nyheter Väst. Något gick fel när räddningstjänsten skulle hjälpa honom att komma loss och pojken föll fem våningar ner i hisschaktet.

Pojken har sedan dess vårdats för livshotande skador men under söndagen meddelade Sahlgrenskas presstjänst att han hade avlidit.

Polisen uppger för TT att pojken var i femårsåldern.

Oklart hur det gick till

– Även om vi visste att den unge pojken var allvarligt skadad så hoppas vi alltid att det ska ordna sig till det bästa. Nu inträffade det som inte får inträffa, det allra värsta, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg, till TT.

– Mina och räddningstjänstens tankar går naturligtvis i första hand till pojkens föräldrar.

Exakt hur olyckan gick till är oklart och händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket. Polisen utreder också saken för att se om något fel begicks i samband med insatsen.

Lars Klevensparr vill inte uttala sig om vad som kan ha hänt men säger att räddningstjänsten kommer invänta polisens utredning innan man fattar några egna beslut om eventuella åtgärder som ska vidtas.

– Material, säkerhet, vår egen insats. Det är många parametrar man ska titta på tycker jag, så det här inte ska kunna hända någon gång mer, säger han.

Alla de brandmän som var inblandade i insatsen i onsdags har tagits ur tjänst med bibehållen lön eftersom de mår så dåligt.

– De behöver omhändertas på allra bästa sätt, och det brukar vi vara bra på. Men den här händelsen är ändå unik på något sätt, säger Klevensparr.

TT: Hur mår ni i organisationen just nu?

– Jag är inne på mitt elfte år som chef för Storgöteborg och en sådan här nedslagen och tagen organisation har jag inte varit med om, säger han.

Gammal hiss

Enligt GP är hissen från 1939, samma år som huset byggdes. Fastighetsägaren Familjebostäder uppger att det inte finns några uppgifter om att hissmodellen har haft några särskilda problem.

– Vi har ju kontroller av våra hissar och även den här hissen är kontrollerad och servad, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef, till tidningen.

Den bild de har är att det inte ska gå att fastna i den här typen av hiss.

– Men denna fruktansvärda olycka har trots allt inträffat. Vi har inte alla svar på vad som hände, men det ska vi så klart försöka att få fram, säger Amgarth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!