Polisen: Vittnen har sett hela förloppet

Det finns vittnen som har sett hela händelseförloppet när konstnären Lars Vilks och två polismän omkom i kollisionen med en lastbil på E4 vid Markaryd. –Vi har pratat med en del vittnen som har bevittnat olyckan, säger Calle Persson, presstalesperson på polisen i region Syd.

Polisens kriminaltekniker och utredare på olycksplatsen på E4 vid Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom när fordonet de färdades i krockade med en lastbil.

Polisens kriminaltekniker och utredare på olycksplatsen på E4 vid Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom när fordonet de färdades i krockade med en lastbil.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olyckor2021-10-05 10:55

Polisen vill inte gå in på detalj vad vittnen har berättat om olyckan, som inträffade på söndagseftermiddagen.

– Det finns vissa som har sett delar av olyckan och vissa som säger sig ha sett hela förloppet, säger Calle Persson.

"Ett stort brak"

En som hörde olyckan var John Karlsson, som stod på en gård i närheten av olycksplatsen.

– Det var ett stort brak, så jag tänker att det var en långtradare. Och därefter ett långt slirljud. Och sedan ”bom”. Och sedan är det över, sade John Karlsson till Göteborgs-Posten på måndagsförmiddagen.

Lars Vilks levde under hot sedan 2007, vilket medförde att han hade livvaktsskydd. Polisen bekräftade under måndagen att livvaktsbilen, som vägde omkring 4,5 ton, kommit över på fel sida av vägen och att den forcerade ett vajerräcke innan frontalkollisionen med lastbilen.

Däckrester ska ha hittats på vägen en bit före platsen för kollisionen och en av hypoteserna är att en däckexplosion har orsakat olyckan, men om så är fallet är för tidigt att säga.

– Utredningen av det återstår fortfarande. Alla delar av fordonen har tagits i beslag och undersökning av dessa ska påbörjas. Det är inte gjort än, säger Calle Persson.

TT: Kan ni i nuläget avskriva att en yttre påverkan ska ha orsakat olyckan?

– Det kan vi inte än. Det kommer vi inte kunna göra förrän utredningarna är klara, men det finns fortfarande ingenting som tyder på en yttre påverkan.

En följebil till livvaktsbilen låg en bit bakom, men personalen i den bilen ska inte ha sett olyckan eftersom de var för långt ifrån.

– Men de kan ha uppgifter ändå som kan vara av intresse, säger Persson.

Vägen fortfarande avstängd

Polisen vill inte gå in på varför följebilen låg en bit bakom och om det är enligt gängse rutiner.

– Det handlar om rutiner och arbetsmiljöer som de använder i sitt säkerhetsarbete och där vill inte gå in och berätta hur de arbetar, säger Calle Persson.

Vägen är fortsatt avstängd vid olycksplatsen. Prognosen är att den kan öppna för trafik vid 17-tiden.

– Det sker fortsatt kriminalteknisk undersökning. Fordonen och delar av dem håller på att samlas ihop för beslag för vidare undersökning på annan plats, säger Calle Persson.

Blommor vid ingången Lars Vilks träkonstverk Nimis i Kullabergs naturreservat.
Blommor vid ingången Lars Vilks träkonstverk Nimis i Kullabergs naturreservat.
Fakta: Lars Vilks

Född: 1946 i Helsingborg.

Bakgrund: Doktorsexamen i konstvetenskap 1987. Undervisade i konstteori vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, vid Oslo Konstakademi och på Bergens konstakademi.

Konst: 1980 började han utan tillstånd bygga skulpturen "Nimis" vid Kullaberg. Bygget, gjort av drivved, har genom åren blivit något av en turistattraktion och sommaren 2020 rapporterade Sveriges Radio Malmöhus att både Länsstyrelsen och Lars Vilks nu kunde tänka sig förhandla om tillstånd. Vilks anlade även skulpturparken Ladonien i Kullabergs naturreservat, enligt honom själv en mikronation, som han 1996 utropade som en "självständig stat". I Kullaberg byggde han även "Arx: en bok mot det outsägliga", en skulptur i sten och betong, även den utan byggnadstillstånd.

2007 lät Vilks publicera sina teckningar av profeten Mohammed som rondellhund vilket ledde till starka reaktioner från islamister. 2010 föreläste han om konst och yttrandefrihet vid Uppsala universitet och blev attackerad efter att han visat en film där homosexuella par med Mohammedmasker utförde sexuella handlingar. Föreläsningen avbröts men genomfördes senare samma år.

2015 inträffade ett terrorattentat i Köpenhamn där Lars Vilks tros ha varit måltavlan. Han föreläste i kulturhuset Krudttønden under en kväll arrangerad av den danska Lars Vilks Komiteen då en person sköt in i lokalen med automatvapen. En dansk filmskapare dödades och tre poliser skadades men Lars Vilks fördes i säkerhet av poliser. Den förmodade gärningsmannen sköts senare av dansk polis.

Lars Vilks och hans livskamrat träffades 1989. När de ville flytta ihop sommaren 2020 sade polisen nej, eftersom polisskyddet dygnet runt inte kunde omfatta ännu en person. Bland annat Publicistklubben gick då ut med ett upprop för att stötta Vilks och sambon och konstnären anmälde saken till Justitieombudsmannen, men ärendet lades ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!