Självmordshot tidigare på konserthuset

Allvarliga händelser har tidigare inträffat på Uppsala Konsert och Kongress (UKK), där två män dog i tisdags, uppger vd Henrik Lillsjö. Två gånger har personer visat tecken på att vilja skada sig själva i lokalen. Vid båda tillfällena har blåljuspersonal ryckt ut.

I tisdags dog två män, en i 80-årsåldern och en i 60-årsåldern i Uppsala konserthus. Arkivbild.

I tisdags dog två män, en i 80-årsåldern och en i 60-årsåldern i Uppsala konserthus. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Olyckor2021-11-04 16:04

På måndag öppnar konserthuset i Uppsala igen. Samtidigt framkommer nya uppgifter om tidigare tillbud i byggnaden.

– Jag har fått information om två händelser som har kunnat avstyras på olika sätt, säger Lillsjö till Sveriges Radio P4 Uppland.

Det rör sig om en händelse 2009, då en person förberedde sig för att hoppa från hög höjd inne i konserthuset. Tio år senare uttryckte en annan person en vilja att skada sig själv.

För att öka tryggheten för besökarna den närmaste tiden kommer fler anställda och vakter att vara närvarande i konserthuset, säger Lillsjö vid en pressträff på torsdagen.

På sikt kommer kommer också en bred översyn av alla rutiner och säkerhetsaspekter att göras. När den väntas vara färdig är inte känt.

– Vi får återkomma kring vilka åtgärder vi kan vidta när vi har gjort en genomsyn. Men vi kan inte gå ut med det nu, säger Henrik Lillsjö.

Regionen har öppnat ett journummer för personer som behöver samtalsstöd efter den senaste händelsen.

Det var strax före klockan 19 i tisdags som en man i 80-årsåldern föll från hög höjd i konserthuset och landade på en man i 60-årsåldern, som befann sig i foajén. Båda dog. Enligt polisen föranleddes inte fallet av ett brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!