Stenafärjan i hamn efter branden

Den eldhärjade Stena Scandica har nått Nynäshamn. Passagerarna tas om hand och förs till hotell för att vila upp sig efter den långa natten till havs.

Eldhärjade Stena Scandica på väg in mot Nynäshamn.

Eldhärjade Stena Scandica på väg in mot Nynäshamn.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Olyckor2022-08-30 04:20

Stena Scandica körde för egen maskin hela natten, även om hon inte riktigt höll den hastighet man beräknat, och nådde Norvik utanför Nynäshamn klockan 11 på förmiddagen i sällskap av två bogserbåtar och två lotsar.

Det var vid 12.30 på måndagen som en brand upptäcktes i en kylcontainer på en lastbil på bildäck, som ledde till att fartyget blev strömlöst.

Den egna brandstyrkan ombord lyckades få branden under kontroll och kunde vid 17.30 meddela att den var släckt. Det strömlösa fartyget fortsatte att driva, vilket ledde till att evakuering inleddes. Den kunde dock blåsas av sedan personal fått fart på två av huvudmaskinerna och kunnat börja köra mot land.

Ombord fanns 241 passagerare och 58 besättningsmedlemmar. 32 av evakuerades på måndagen, de flesta till Destination Gotlands M/S Visby, enligt Stena.

När M/S Visby ankom till Visby var besättningen i stort behov av återhämtning, vilket har medfört förseningar i Gotlandstrafiken. Flera avgångar natten till tisdagen ställdes in och trafiken kommer att påverkas fram till onsdag morgon, skriver Destination Gotland i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen har haft flyg och fartyg insatta sedan larmet och en tjänsteman från Kustbevakningen sattes ombord med helikopter för att kunna säkra samband.

"Samtidigt som vi deltog och leddes i sjöräddningen, aktiverade vi vår organisation för att kunna ta hand om ett stort oljeutsläpp i samband med grundstötning. Lyckligtvis förändrades läget till det bättre", säger Fredrik Hallerström, räddningsledare på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Stena Scandica, som byggdes 2005, var på väg till Ventspils i Lettland från Nynäshamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!