Larmet kom från företaget Omni Polymers, som arbetar med plaståtervinning, vid sjutiden på tisdagsmorgonen. En livräddande insats inleddes och kemdykare sattes in.
– Det var två personer nere i en tank i ett väldigt svåråtkomligt utrymme inne i en industrilokal, berättar insatschef Ola Morin vid en pressträff.
Riskzoner i lokalen drogs upp men de visade sig senare ha varit för snäva, konstaterar han.
– När vi hade kollat med mätare fick vi fram att det var svavelväte som vi hade att göra med. Det är en gas som kan bildas vid rötprocesser.
En man omkom i olyckan, medan en annan man fördes till sjukhus med livshotande skador. På kvällen meddelade polisen att den mannen avlidit av sina skador.
Sex brandmän fördes också till sjukhus för kontroll. Enligt Region Skåne skadades de lindrigt.
Giftig och explosiv
Ola Morin beskriver gasen som giftig och explosiv. Räddningsarbetet blev ytterst komplicerat.
– Det var ett svårt att arbete där man tog upp dem via väldigt knepiga gångar, säger han.
Personalen arbetade med andningsskydd i det område som bedömdes som farligt. Maskerna fungerade, men eftersom riskzonerna var för snävt dragna hann personal få i sig så mycket gas att de fick känningar.
– Det var egentligen en ren säkerhetsåtgärd att vi skickade dem till observation. Men vi kom på grund av insatsens karaktär att ligga på gränsen mellan farligt och ofarligt, säger Ola Morin.
Misstänker brott
Polisen ska genomföra en teknisk undersökning och åklagaren Christer Forsman leder utredningen kring händelsen.
– Vi inleder alltid en förundersökning med misstanke om brott. Just nu finns det en misstanke om arbetsmiljöbrott gällande vållande till annans död, säger Christer Forsman vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål och fortsätter:
– Om det sedan blir så får vi se. Jag har inte hunnit läsa in mig på allt och vet inte heller om eller vilka förhör som eventuellt har hållits.
Kritiserade brister
Enligt HD/Sydsvenskan gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på företaget där olyckan inträffade så sent som den 15 juni. Då ska flera brister ha framkommit, varav en under rubriken "Riskbedömning av kemiska riskkällor och dokumentation av resultatet".
SVT Nyheter skriver att företaget i övrigt kritiserats för brister gällande kontroller av trycksatta anordningar och arbetsplatsens utformning. Totalt handlar det om brister i sju punkter.
Insatsen utreds
Räddningstjänsten har inlett en utredning om insatsens genomförande, berättar räddningschef Emma Nordwall.
Enligt Giftinformationscentralen kan svavelväte blockera andningen. Inandning av höga koncentrationer svavelväte kan snabbt leda till medvetslöshet, andningsstillestånd och hjärtarytmier och medför hög risk för dödsfall. Det är oklart hur höga koncentrationerna varit i det här fallet.