Två mycket allvarligt skadade efter blixtnedslag

Tre personer vårdas fortsatt på sjukhus efter blixtnedslaget på Lidingö. "Två patienter har mycket allvarliga skador men patienternas läge är stabilt", skriver överläkare Karin Pukk Härenstam i ett mejl till TT.

Flera tonåringar träffades av blixten som slog ned i ett träd i närheten av en fotbollsplan på Lidingö utanför Stockholm på torsdagskvällen.

Flera tonåringar träffades av blixten som slog ned i ett träd i närheten av en fotbollsplan på Lidingö utanför Stockholm på torsdagskvällen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Olyckor2024-08-30 15:22

"En patient är mindre allvarligt skadad och förväntas kunna lämna sjukhuset i dag”, fortsätter Pukk Härenstam, verksamhetschef för barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset.

Flera spelare i fotbollsklubben IFK Lidingös pojklag skadades när blixten slog ned i samband med en fotbollsträning på torsdagen när ett kraftigt åskoväder drog in över Lidingö utanför Stockholm.

Tre skadades allvarligt och totalt åtta fördes till sjukhus, sedan de stått under ett träd när blixten slog ned.

Ingen känsel i benen

En av de skadade pojkarnas pappa berättar för TV4 Nyheterna att gruppen sökte skydd under trädet när regnet tilltog i styrka. Då såg det inte ut som att det skulle bli någon storm, säger han.

– Sedan från ingenstans blir de träffade av en blixt, säger mannen, som vidare uppger att sonen inte kunde känna sina ben efteråt.

Enligt pappan ser läget för sonen bättre ut under fredagsmorgonen.

– I morse gjorde de kontroller för hur skadad han var, allting såg bra ut.

Det är oklart om samtliga som fördes till sjukhus skadades av blixten eller om personer också fick skador på annat sätt.

Krisstöd i kommunen

Lidingö kommun jobbar fortsatt med krisstöd under fredagen och helgen.

– Krisstöd finns på plats på olika ställen på ön dit oroliga och drabbade kan vända sig. Vår krisledning är fortsatt aktiverad också så vi följer utvecklingen noga, säger kommunikationschefen Kristina Hagbard till TT.

Under morgonen har man inspekterat området vid Högsätra och det nedfallna trädet.

– Det finns ingen överhängande risk kring trädet, just nu får det vara kvar, det är större risk om man börjar röja än att låta trädet ligga kvar, säger Kristina Hagbard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!