Vittne: Tog djupt andetag och gick genom röken

Skrikande människor, rökfyllda trapphus och boende som firar ned sig med hjälp av lakan. Dramatiska scener utspelade sig runt Övre Husargatan i centrala Göteborg efter explosionen i ett flerfamiljshus tidigt på tisdagsmorgonen.

Flera personer har lyfts ned från sina balkonger med hjälp av stegbilar.

Flera personer har lyfts ned från sina balkonger med hjälp av stegbilar.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Olyckor2021-09-28 08:48

En kvinna som bor i ett av trapphusen i flerfamiljshuset berättar för TT:s reporter på plats hur hon vaknade av smällen strax före femtiden.

– Jag trodde först att jag drömde. Sedan kom lukten. Jag gick runt i lägenheten för att se om något brann. Sedan vaknade en dotter och vi hörde skrik på gården.

– Jag tog min treåring under armen och min sexåring i handen, tog ett djupt andetag och sprang genom det mörka och rökfyllda trapphuset ut på gården, berättar kvinnan.

Två dörrar bort

Hon bor två dörrar bort från den värst drabbade uppgången. Hon står på innergården och samtalar med en granne som tittar upp på den rökpelare som kommer ur ett trapphus. Barnen får frukost hos en annan granne lite längre bort.

En annan flicka berättar att hon sov över i sin syster lägenhet. Hon var där för att vakta systerns katt.

– Jag vaknade av en jättesmäll och hela sängen och hela kroppen skakade, berättar hon.

– Jag kände doften av rök. Jag insåg att nåt var fel och tog bara nycklarna och gick. Men jag hittar inte här. Jag fick panik och försöker hitta ut och möttes av eld, säger hon uppskärrad.

Katten blev kvar

Kvar i lägenheten blev katten. När TT träffar henne står hon utanför avspärrningarna för att försöka få kontakt med någon hos polisen som kan hjälpa henne att lokalisera katten. Precis då kommer en kvinna i uniform och berättar att de har en katt som räddats ur en lägenhet en bit bort. Hon kan andas ut.

Många boende har plockats ned från sina balkonger med hjälp av stegbilar. En person som bor i området berättar hur andra firat sig ned på innergården från sina lägenheter.

Virade ihop lakan

– Vi bor på andra våningen. Min man virade ihop lakan som vi kunde använda för att komma ner, berättar kvinnan.

Hon säger också att andra hoppade.

Hon har en pläd över axlarna och står ute på gatan och tittar upp mot huset som brinner. Röken bolmar ur det som är hennes trappuppgång.

Otroligt omskakande

En pojke som bor i ett hus ett par portar ner berättar att han satt uppe och spelade tv-spel när explosionen skedde. Han trodde först att det var en banger, men förstod snabbt att något allvarligare skett. Hans mamma kom in till honom och sade att de måste ta sig ut. Han hörde skrik från innergården.

– Det är otroligt omskakande, säger han. Han sitter kvar länge och stirrar bort mot stegbilen.

Medan TT:s reporter befinner sig på platsen kommer oroliga personer fram till avspärrningarna och ber polisen om hjälp. Deras anhöriga bor i fastigheten och de har inte kunnat få kontakt. En kvinna ger polisen dörrnycklar till sin pappas lägenhet så att de kan gå in för att se hur han mår. När de kommer tillbaka har de lugnande besked.

En annan boende står och tittar upp mot fasaden. Det börjar ljusna på himlen. Han skakar på huvudet.

– Det är hemskt, fruktansvärt, säger han.

Ett stort räddningspådrag finns på plats efter explosionen.
Ett stort räddningspådrag finns på plats efter explosionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!