Ingen stängning av skidbackarna

Det finns i nuläget inga planer på att stänga skidsystemen på fjällorterna, enligt smittskyddsansvariga i Region Jämtland Härjedalen. –Det är en missuppfattning, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare.

Skidåkare i den coronanapassade liftkön vid stolliften Fjällgårdsexpressen i Åre i december.

Skidåkare i den coronanapassade liftkön vid stolliften Fjällgårdsexpressen i Åre i december.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Östersund2021-02-09 04:17

Det var efter att de ansvariga för smittskyddet fick information om att restriktionerna inte efterlevdes som frågan om stängning av skidsystemen kom upp. Men det är inte aktuellt. Smittspridningen ökar i området men det är från låga nivåer. Från vecka fyra till vecka fem sågs en ökning med 25 procent. Antalet positiva test steg från 164 till 204 på en vecka

Utbrotten har skett i centrala Östersund och i några mindre samhällen — inte på fjällorterna, enligt Micael Widerström.

Nästa vecka inleds den första sportlovsveckan. Olika delar av landet har ledigt vecka sju, åtta, nio eller tio.

– Vi vill att man ska kunna åka hit. Vi har en lång planering tillsammans med Skistar, kommunerna och anläggningar för att man ska kunna ha ett smittsäkert sportlov.

Men skulle smittspridningen öka rejält är stängning av skidsystemen en av åtgärderna man kan sätta in. Micael Widerström vill inte säga vad som krävs för att det skulle bli aktuellt.

– Jag ser inte det framför mig. Det var jättemycket folk här vid nyår och det fungerade då. Men även om det finns bra planering är vi beroende av att alla hjälper till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!