Färre samlades på valborg i storstäderna

Håll dig hemma. Så löd rådet inför valborg då många firanden även i år ställdes in. Och svenskarna verkar ha hörsammat budskapet – åtminstone på de traditionella platser i storstäderna där många vanligen samlas.

I Stockholm samlades ungdomar för att fira valborg i Tantolunden, men på andra håll var det mindre rörelse.

I Stockholm samlades ungdomar för att fira valborg i Tantolunden, men på andra håll var det mindre rörelse.

Foto: Jessica Gow/TT

Pandemi2021-05-03 21:29

Mobildata från Telia har använts för en analys av människors rörelsemönster under valborgsmässoafton. Man har mätt aktiviteten, det vill säga hur många som befunnit sig på olika platser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala mellan klockan 22 och 23.

I det populära firarområdet kring Carolinabacken i Uppsala, där en mätning gjordes även under eftermiddagen, syntes en kraftig minskning av aktivitet jämfört med 2019.

– Generellt firar man absolut inte valborg som man brukade göra före pandemin. I Uppsala brukar det vara större folksamlingar i området runt Carolinabacken och det var över 70 procent lägre i år, så det tyder på att det är ett helt annat beteende, säger Kristofer Ågren, dataanalyschef på Telia.

Även runt Skansen och i Gamla stan i Stockholm minskade aktiviteten med 70 procent jämfört med 2019. En del av förklaringen är troligen att det inte förekom några arrangemang på Skansen i år.

Också i Folkets park i Malmö samt i Vasaparken och delar av Kungsparken i Göteborg syntes en stor minskning. I Göteborg samlades cirka 30 000 färre människor än 2019.

Årets siffror är i stort sett i linje med hur det såg ut 2020, även om en jämförelsevis liten ökning på 3 000 personer uppmättes i Göteborg. De gjorda mätningarna täcker dock bara in en begränsad yta.

Fakta

Så mycket minskade aktiviteten under valborg

Uppsala, Carolinabacken: –73 procent

Stockholm, Skansenområdet: –70 procent

Stockholm, Gamla stan: –58 procent

Göteborg, Vasaparken och Kungsparken: –79 procent

Malmö, området runt Folkets park: –54 procent.

Siffrorna anger förändringen från valborg 2019.

Källa: Telia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!