– Nackdelarna med att ställa om är så klart att det inte blir den här folkfesten och firandet som vi hade sett framför oss, säger Anna Tenfält till TT.
Samtidigt finns det något positivt med att en så stor del av evenemanget blir digitalt, anser hon. Den internationella närvaron kan bli högre.
– Eftersom det här är en internationell festival som i allra första hand handlar om att sprida kunskap om hbtqi+frågor och att förbättra och förändra livsvillkor för personer som lever i utsatthet så tänker vi att det finns otroligt mycket positivt med att nå ut längre än vad vi hade gjort utan de här digitala verktygen.
Mindre arrangemang
I både Malmö och Köpenhamn satsar arrangörerna på en rad mindre arrangemang utspridda på ett stort antal platser. Det handlar bland annat om föreläsningar, workshops och debatter.
I Köpenhamn ersätts prideparaden med mindre demonstrationer och i Malmö överväger man att ha parad i ett digitalt format, något som testades i Malmö förra året. Alternativt kan det blir stadsvandringar längs paradvägen med ett begränsat antal personer.
– Det viktigaste är att vi gör ett säkert arrangemang som inte bidrar till smittspridning, säger Anna Tenfält.
Livestreamade konserter
I Köpenhamn hade man ursprungligen hoppats på en miljon besökare, berättar Benjamin Hansen vid Copenhagen 2021 för nyhetsbyrån Ritzau. Även här planerar man för många mindre arrangemang runtom i Köpenhamn och dessutom livestreamade konserter för 5 000 sittande gäster.
– Vi kan inte på samma sätt få världen till Köpenhamn. Därför arbetar vi med digitala format, så att vi kan få Köpenhamn ut i världen, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.