Naturvårdsverket har i tre år arbetat med att digitalisera och modernisera teoriprovet för att bättre vara anpassat efter dagens teknik.
– Det här är den största förändringen sedan införandet 1985, säger Sivert Borup, provledare och samordnare för jägarexamen på Jägarnas riksförbund.
500 nya provfrågor har tagits fram av två författare till jakt- och viltlitteratur och en ny digital plattform har utvecklats. Tanken är att provtagaren genomför provet på sin egen mobiltelefon, surfplatta eller dator som personen tar med sig till provtillfället.
Slumpas fram
Mycket kommer att vara sig likt, genomförandet sker under 60 minuter inför en provledare, frågorna kommer att vara 70 till antalet, beröra 16 ämnesområden och utföraren får ha som mest tio felaktiga svar för att bli godkänd.
Den stora skillnaden är att varje prov kommer att vara unikt eftersom frågorna slumpas fram ur en databas med frågorna.
Tidigare har det bara funnits tre versioner av teoriprovet och det har varit en "jätteapparat" att byta ut en fråga på de tryckta formulären, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, som bistått Naturvårdsverket i arbetet. En person som underkänns har därmed haft en tredjedels chans att få exakt samma version vid omprov.
– Det är hög tid för ett lite modernare genomförande. Jag tror inte det finns någon annan testverksamhet som kör med papper och penna fortfarande, säger Falk.
Provfrågor har läckt
Den viktigaste aspekten med att digitalisera provet anses vara att det mäter kunskaperna bättre och är mer likvärdigt. Tidigare har provfrågor läckt ut på förhand och kursarrangörer med god kunskap om proven har kunnat anpassa sin utbildning därefter.
– De byts ut väldigt sällan och till slut sprids en viss kunskap om vad proven handlar om. Man använder provfrågorna när det är kurs och genar i kurvorna, säger Falk.
Provledaren Sivert Borup håller med.
– Den största fördelen är att det blir lika för alla. Om man kommer över proven kan man plugga in de här 134 frågorna som de består av i dag. Det jag tror kommer att hända nu är att det kommer att behövas lite fler studietimmar.
Rullas ut i vinter
Omkring 12 000 teoriprov godkänns varje år. Naturvårdsverket poängterar att teoridelen varken ska bli lättare eller svårare i sitt nya format. Men experterna tror inledningsvis att något fler kommer att underkännas än tidigare.
I höst och vinter kallas provledare till en utbildning för att gå igenom den nya provapplikationen, och under vintern ska sedan den digitala teoridelen tillämpas på alla provbanor i Sverige medan pappersprovet fasas ut.
Henrik Falk tror att digitaliseringen leder till en viss förändring för de kritiserade snabbkurserna där arrangörer erbjuder en komplett jaktutbildning på bara några dagar.
– En del har nog ett alldeles för begränsat innehåll på teoridelen i dag, och kör de sina kursupplägg mot det nya provet tror jag många kursdeltagare kommer att få problem när de skriver provet, säger han.