Vid 17:30-tiden meddelade larmoperatören Tunstall att felet var avhjälpt.
– Det är de uppgifter vi har fått att problemet ska vara åtgärdat. Det hoppas jag verkligen för det här är allvarligt, men vi har inte kunnat verifiera det själva ännu, Annika Roman, vårdchef i Örebro kommun, till TT.
En följdeffekt av driftstörningen är att många larm kommer till trygghetscentralen, vilket enligt Tunstall medför längre vidareförmedlingstider.
– Vi har förmodligen många larm att beta av, så vi är inte riktigt på banan ännu. Vi kommer att fortsätta att arbeta efter de försiktighetsåtgärder som vi vidtagit till dess att vi ser att systemet fungerar som det ska, säger Annika Roman.
Extra tillsyn
I Örebro påverkades 3 000 användare. De som behövde hjälp uppmanades att ringa 112 och vårdpersonal sattes in för att åka ut och göra extra tillsyner.
I Övertorneå bad man personer med trygghetslarm att om möjligt bära med sig mobiltelefonen i stället. Därtill uppmanades anhöriga till personer med trygghetslarm att hålla extra kontakt med dem under tiden som störningen pågick.
– Det känns ju inte bra, det känns otryggt. Det här ska inte kunna hända. Trygghetslarm är något som bara ska fungera, säger Övertorneås socialchef Carina Ylipuranen till SVT Norrbotten.
Fem timmar
Enligt Tunstall, som haft liknande problem tidigare, orsakades störningarna av att uppkopplingen till Tele2 inte fungerade.
I över fem timmar kunde vårdtagare som är anslutna till Göteborgs stad inte larma, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Det här har aldrig hänt förut, berättar en vårdanställd för tidningen.