Farlig vår för nyblivna fågelföräldrar

Den senaste tidens ovanligt kalla väder har gått hårt åt många småfåglar.
–Vi ser att en hel del har det tufft nu, säger ornitologen och forskaren Johan Nilsson.

Personligt2020-05-16 03:46

Enligt SMHI har maj varit drygt en grad kallare än normalt i stora delar av Götaland och Svealand. Det har satt spår i fågelvärlden, där nyblivna föräldrar har svårt att hitta tillräckligt mycket åt sina ungar.

Kylan innebär en dubbel börda – dels är det ont om insekter, dels behöver både ungarna och de själva extra mycket mat för att hålla värmen.

Läggningsuppehåll

– Vi kan se att en hel del fåglar har det tufft just nu. De är i dålig kondition och de är mindre än de brukar vara, säger ornitologen och forskaren Johan Nilsson, som är verksam vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Han är just nu sysselsatt med att ringmärka och inventera bestånd av entitor, blåmesar och talgoxar.

– Normalt lägger småfåglar ett ägg om dagen. Men på grund av kylan har nu många det vi kallar för läggningsuppehåll, så det tar kanske två dagar i stället. Det drar ut på tiden och det blir ganska små kullar, säger Johan Nilsson.

Återhämtar sig

I grova drag är situationen svårast för tidiga fåglar, som starar, trastar och många mesfåglar. Men även fåglar som flyttar hit från varmare breddgrader – exempelvis lövsångare och tornseglare – kan drabbas trots att de ännu inte hunnit få ungar att ta hand om, eftersom det är ont om insekter och andra småkryp att fylla magen med.

TT: Vad kan det här få för konsekvenser i långa loppet?

– På det stora hela har det ingen stor effekt. Om det bara blir varmare snart, vilket det väl blir, så kommer säkert larverna igång, och då kommer maten igång för dem. Det kan bli lite färre ungar i år. Men det kommer inte att ha någon stor eller bestående inverkan på beståndet. De återhämtar sig, säger Johan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!