– Med pandemin har den mänskliga aktiviteten minskat. Man stänger affärsverksamhet och upphör med motorbåtsturer för turister. Det innebär färre faktorer som stör djurens tillvaro. Nu kan de ta sig runt och leta föda med ett större lugn, säger marinbiologen Teeranai Phetsom, som arbetar i flera naturreservat vid Thailands västkust.
Han uppger att man där upptäckt minst 130 dugonger, en typ av sjöko som är utrotningshotad, ett hundratal havssköldpaddor och ett stort antal delfiner som fram tills nyligen höll sig undan områdena där turistbåtar normalt färdas. Nyligen filmades även ett stim av den sällsynta arten svartfenad revhaj vid en strand i det populära turistmålet Similanöarna.
– Varje år dör många djur på grund av mänsklig aktivitet, utan den faktorn (turismen) kan många marina liv räddas, säger Teeranai Phetsom.
Även om djuren får större spelrum när turismen minskar så är huvudanledningen till att vissa arter mår bättre naturskyddsinsatser och fiskerestriktioner, enligt Jakpan Muangyim vid landets marina naturskyddsmyndighet.
Coronakrisen kan också skapa problem för vattenlevande djur:
– Den ökade mängden plast som hamnar i havet, säger biologen Thon Thamrongnawasawat med syfte på skyddsutrustning som används i kampen mot viruset.
De hål som krisen gräver i de offentliga finanserna riskerar också att gå ut över satsningar på naturskyddsinsatser, tillägger han.