Fritt fram för transpersoner på Tinder

Man eller kvinna? Den som inte definierar sig som endera alternativet behöver inte längre välja ett av dem i dejtingvärlden. Nu ställer nämligen appen Tinder om för att inkludera hbtq-personer.

Tinder adderar flera funktioner för hbtq-personer. Arkivbild.

Tinder adderar flera funktioner för hbtq-personer. Arkivbild.

Foto: Kallestad, Gorm

Personligt2020-07-09 14:35

Tidigare har användaren behövt välja kön av de två alternativen man eller kvinna, och sedan välja vilka man är intresserade av: män, kvinnor, eller både och.

Nu finns även alternativen transman, transkvinna och transsexuell samt ett fritextfält för att beskriva sitt kön. Det blir också möjligt att välja upp till tre läggningar bland följande alternativ: Heterosexuell, homosexuell, bisexuell, asexuell, demisexuell, pansexuell, queer och osäker.

Funktionerna finns redan i bland annat USA, Storbritannien, Kanada, Indien och Australien. Där är yngre användare mest benägna att ange annan läggning än heterosexuell. Den vanligaste kombinationen är heterosexuell och osäker.

Tinder lanserar också en funktion som ska informera hbtq-personer om riskerna med att använda dejtingappar i länder där det kan vara olagligt.

De nya alternativen i Sverige har tagits fram tillsammans med RFSL.

”Att alla, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning, ska kunna hitta en partner känns självklart. Vi välkomnar Tinders engagemang och det känns roligt att RFSL har varit med i samarbetet”, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios i ett pressmeddelande.

Förändringarna ska rullas ut för svenska användare under juli.

Användaren tvingas nu inte längre välja mellan könen man och kvinna.
Användaren tvingas nu inte längre välja mellan könen man och kvinna.
Fakta: Det här betyder begreppen

Heterosexuell = En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av någon av ett annat kön än det egna.

Homosexuell = En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av någon av samma kön.

Bisexuell = En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön.

Pansexuell = Förmågan att attraheras sexuellt av personer oavsett kön. Ordet pan antyder att det finns ett spektrum av kön och inte bara två som ordet bi i bisexuell kan antyda.

Asexuell = En person som aldrig, eller under en period, inte känner sexuell attraktion, inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra fysiskt i sin sexuella praktik.

Demisexuell = En person som bara känner sexuell attraktion till en annan person efter att ett djupt emotionellt band har uppstått.

Queer = Kan innebära allt från kritik mot normer kring kön och sexualitet till en önskan att inte behöva definiera sitt kön eller sin sexuella läggning.

Transperson = En person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön den har fått tilldelat vid födseln.

Hbtq = Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.

Fakta: RFSL:s begreppsordlista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!