Havsströmmar upptäcktes med hjälp av sälar

Simmande sälar har använts för att kartlägga nya havsströmmar i Södra ishavet. –Sälarna bryr sig inte om att de är under havsisen, säger forskaren Louise Biddle.

Marina forskare vid Göteborgs universitet har använt sig av sälar med sensorer på huvudet. Sälarna simmar under havsisen och uppe vid ytan igen skickar de information om aktivitet under isen. Pressbild.

Marina forskare vid Göteborgs universitet har använt sig av sälar med sensorer på huvudet. Sälarna simmar under havsisen och uppe vid ytan igen skickar de information om aktivitet under isen. Pressbild.

Foto: Dan Costa

Personligt2020-06-25 21:30

Studien är en av två från Göteborgs universitet om strömmar i det övre havsskiktet, på 100 till 10 000 meters djup. Strömmarna är avgörande för att kontrollera mängden värme och kol som rör sig mellan havet och atmosfären.

Hittills har forskare antagit att vintern har varit en tyst tid på grund av isen, men sälarna visar att havsströmmarna under isen är i hög grad verksamma.

– Havet är långt bort från alla, kallt och har mycket havsisar. Det är svårt att göra mätningar eftersom vi inte har någon åtkomst, speciellt inte under vintern, säger Louise Biddle som har lett studien.

Toppmoderna havsrobotar

Sälarna förses med sensorer på huvudet, som en liten hatt, vilka sitter kvar tills de byter päls efter ungefär ett år. I en öppen databas finns mängder med information från sälar både i Antarktis och i Arktis. Uppgifter från 14 weddellsälar och data från 2008 jämförs för första gången. Det ger omedelbar möjlighet att se om och hur strömmarna förändras över årstider och under de senaste tolv åren.

– Vi tror att vi kan göra mätningar över hela Södra ishavet. Det skulle vara fantastiskt att se, inte minst med tanke på klimatförändringarna.

I den andra studien, ledd av Sebastiaan Swart, har toppmoderna havsrobotar använts nära havsisen och fjärrstyrts. Undersökningen visar ytterligare starka fysiska kopplingar mellan atmosfären och havet. Vid svaga vindar blir de övre havsströmmarna mer energiska och hastigheten ökar.

Vill byta ut sälarna

Louise Biddles förhoppning är att tekniken ska fortsätta utvecklas och att sälarna kan kompletteras med robotar som simmar under ytan.

– Sälar är fantastiska, men de simmar och letar efter mat. Vi kan inte säga åt dem vart de ska simma eller vad de ska göra. Att få ner våra robotar skulle vara riktigt viktigt. Göteborgs universitet jobbar hårt för att utveckla tekniken för det, säger hon.

Fakta: Weddellsäl

Art i familjen öronlösa sälar som lever i antarktiska och subantarktiska områden med is och är jordens sydligaste däggdjur.

Den är 2,5–3,3 meter lång och blåsvart–gråbrun med ljusa streck och fläckar och ljusare undersida.

Gör hål i isen med tänderna och kan dyka till 600 meters djup. Kan stanna under ytan i upp till 90 minuter efter jakt på fisk, bläckfisk och kräftdjur. Behöver därefter upp till en timmes återhämtning.

Har många läten som visslingar, knäppningar och, vid inbördes hot, grymtningar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!