Hundratals smådjur övergavs – nu är de döda

Djurkroppar ligger slängda på marken. Hundratals katter, hundar och kaniner har dött sedan de lämnats åt sitt öde på marknader i Pakistan – när städer stängts ner på grund av coronaviruset.

Soldater och polis kontrollerar att människor följer restriktionerna som införts för att stoppa coronavirusets framfart i Karachi i Pakistan.

Soldater och polis kontrollerar att människor följer restriktionerna som införts för att stoppa coronavirusets framfart i Karachi i Pakistan.

Foto: Fareed Khan/AP/TT

Personligt2020-04-12 06:25

Det vanliga storstadslarmet har tystnat något i mångmiljonstaden Karachi, som precis som många andra delar av Pakistan har infört restriktioner på grund av coronaviruset.

Men det har inte varit helt tyst.

Två veckor efter nedstängningen hörde Ayesha Chundrigar hundar och katter skrika. De hade övergetts på Kejsarinnans marknad, en av Karachis mest kända platser där det går att köpa allt från frukt och grönsaker till smådjur.

Många döda

Hundratals djur – däribland hundar, katter och kaniner – har lämnats åt sitt öde sedan de små butikerna tvingats stänga, enligt Ayesha Chundrigar som är grundare av djurrättsorganisationen ACF. Aktivisterna bad de lokala myndigheterna om att få bli insläppta på marknaden och väl där möttes de av en fruktansvärd syn.

– Omkring 70 procent av djuren var döda och resten i dåligt skick. Butiksägare ville inte heller ge oss många av de djur som behöver hjälp, säger hon till den engelskspråkiga pakistanska tidningen The News International.

– Många har gömts undan och vi kan inte få tag i dem, för efter vår första dag på marknaden hade plötsligt hälften av djuren försvunnit. Djurkroppar låg slängda utanför marknaden.

Bland de som fortfarande levde var en del knappt vid medvetande när veterinärerna och volontärerna – som iklädda munskydd och handskar försökte hålla virussäkert avstånd – nådde fram till dem. Katter och hundar var utsvultna och inlåsta i små butiker och försäljningsbås utan vare sig belysning eller ventilation.

Tillsammans med andra djurrättsorganisationer uppger ACF att man har undsatt djur från omkring hundra små butiker.

När Karachi som en virusåtgärd förbjöd all försäljning, utom av förnödenheter som mat och medicin, kunde butiksägare inte längre ta sig till sina lokaler på marknaden. Vissa smög sig dock in om natten för att mata djuren. Men nu ska lokala myndigheter ha gett affärsinnehavarna och ACF daglig tillgång till djuren.

Från Lahore i östra Pakistan har liknande bilder beskrivits. Där har omkring 20 döda hundar dumpats nära marknaden Tollinton, som också är stängd och där djuren ska ha lämnats åt sitt öde, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Hundar och katter

Kiran Maheen lyckades dock bli insläppt och kunde på så sätt rädda över 20 hundar, katter och kaniner. Men för många andra var det redan för sent.

– När polisen låste upp luckorna var det många djur som redan låg döda därinne, säger Maheen till AFP.

I Pakistan har över 5 000 personer konstaterats vara coronasmittade och minst 86 människor har avlidit i covid-19. Den egentliga siffran tros dock vara mycket högre, men möjligheterna att testa befolkningen på 215 miljoner är mycket begränsade i det fattiga landet.

Fakta: Många ekonomiska bekymmer

Det första fallet av covid-19, den sjukdom som coronaviruset leder till, upptäcktes i Pakistan i slutet av februari.

Pakistan har ett underfinansierat sjukvårdssystem, brottas med ett stort budgetunderskott och har fått flera nödlån från Internationella valutafonden (IMF). Premiärminister Imran Khan sade först att landet inte har råd med någon stor nedstängning. Han har fått kritik för långsam respons på pandemin och kritiker anser att han har tagit alltför stor hänsyn till landets ekonomi.

Men sedan dess har flera delar av landet infört restriktioner, stängt marknader och uppmanat människor att hålla sig hemma. Myndigheter uppger dock att det är svårt att få människor att samarbeta på grund av bristande medvetenhet om det allvarliga hot som coronaviruset utgör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!