Lättare för jägare att sälja vildsvinskött

Bara 15 procent av köttet från de vildsvin som skjuts i Sverige varje år når konsumenterna. Nu vill regeringen underlätta för jägare att själva sälja sitt vildsvinskött.

Vildsvinskött är klimatsmart. Svinens bökande bidrar till ökad biologisk mångfald i både jordbruks- och skogslandskapet. Arkivbild.

Vildsvinskött är klimatsmart. Svinens bökande bidrar till ökad biologisk mångfald i både jordbruks- och skogslandskapet. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/TT

Personligt2020-04-13 21:15

Redan 2018 begärde Svenska jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund att regeringen skulle tillåta att jägare själva får sälja vildsvinsköttet.

Enligt dagens regler måste vildsvinskött hanteras via en vilthanteringsanläggning innan det säljs vidare till konsumenterna. Men larm har kommit om att anläggningarna tvingas stänga eftersom de är överfulla – vilket leder till att jägarna inte kan jaga, rapporterar bland andra Smålänningen.

Öka efterfrågan

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är medveten om att det länge har funnits en efterfrågan på enklare regler för försäljning av vildsvinskött. Nu har regeringen gett fyra myndigheter i uppdrag att se över hur mer kött kan nå marknaden.

I uppdraget ingår bland annat att ta fram ett förslag till ny lagstiftning och att bidra med pengar för marknadsföring av köttet. På så sätt hoppas man kunna öka efterfrågan och få fler inom den offentliga sektorn att vilja köpa köttet.

Drabbar jordbruket

Regeringen har också gett länsstyrelserna i uppdrag att skriva om sina regionala förvaltningsplaner för vildsvin efter att Naturvårdsverkets nyligen reviderade den nationella förvaltningsplanen.

Om fler jägare nu avstår från att jaga vildsvin kommer det drabba lantbruk, åkrar och betesmarker. Detta eftersom vildsvin, genom sitt sätt att söka föda, kan orsaka stora skador för jordbruket. Djuren är också inblandade i ett stort antal olyckor med både bilar och tåg varje år.

Fakta: Myndigheterna och uppdraget

Det är Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Länsstyrelsen i Kronobergs län som fått uppdraget av regeringen.

Uppdraget innebär att ta fram förslag till ny lagstiftning, utveckla ett register för jägare som vill sälja kött själva och utreda förutsättningarna för att skapa ett samlat digitalt system för spårbarhet.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!