Mystiskt hårlösa älgar oroar jägare i Dalarna

Hårlösa och avmagrade älgar förbryllar jägare i Dalarna. Det står ännu inte klart om älgarna är sjuka – eller har drabbats av parasiten hjortlusflugan.
–Vi ställer oss frågan: Varför är så många hårlösa? Och varför nu och inte tidigare? säger jaktvårdskonsulenten Filip Ånöstam.

Jägare i Svärdsjöområdet i Dalarna förbryllas över att så många älgar varit mer eller mindre hårlösa och magra nu i vår.

Jägare i Svärdsjöområdet i Dalarna förbryllas över att så många älgar varit mer eller mindre hårlösa och magra nu i vår.

Foto: Privat/Handout/TT

Personligt2020-06-21 12:55

Magra älgar med avskavd päls har skymtats i Svärdsjöområdet i Falu kommun, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Det rör sig om minst åtta älgar, enligt Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Dalarna.

Vad som drabbat älgarna är oklart, men teorin är att det är parasiten hjortlusflugan som varit framme. Parasiten i sig är inte dödlig, men kan leda till stark klåda som i sin tur kan orsaka älgen infekterade sår. När pälsen faller av blir det dessutom svårare för älgen att hålla värmen, vilket bidrar till avmagringen.

"Inte hela sanningen"

– Vi tror att hjortlusflugan bidrar till pälsavfallet, men det är nog inte hela sanningen heller. Vi har haft flugan i området sedan 2005, så vi borde ha sett mer av det här tidigare. Förra året var det dessutom mindre hjortlusflugor än tidigare år, säger Filip Ånöstam till TT.

Under 2018 sågs några enstaka älgar med avskavd päls i området, men det var första gången. Eftersom det inte finns någon uppenbar förklaring till att så många drabbats nu har prov har tagits från en hårlös och avmagrad påkörd älg. Provet har skickats in till Statens veterinärmedicinska anstalt.

I väntan på svar försöker Jägareförbundet att samla in ytterligare observationer från länet och intilliggande län, för att se om det bara är Svärdsjös älgar som drabbats. Har hjortlusflugorna orsakat pälsavfallet borde älgar på fler platser ha drabbats, menar Ånöstam.

Lidande för djuren

Liknande händelseförlopp, där fler älgar än normalt drabbats av parasiten, har förekommit på andra ställen i början av 2000-talet. Men förloppen fick helt olika utgång och därför vet man inte vad man ska vänta sig i Svärdsjöområdet.

– I Värmland kunde man se att älgarna efter en tid fick tillbaka pälsen och kunde leva vidare och få kalvar. Men i Närke var de så avmagrade att de inte ens reste på sig när jägarna närmade sig för att titta på dem. Så de fick avlivas, säger Ånöstam.

I allmänhet dör älgar sällan av sjukdomar och parasiter, enligt Jägareförbundet, trots att de kan drabbas av flera under sin livstid.

Visar det sig att avmagringen och pälsavfallet leder till ökad dödlighet kommer årets älgjakt att regleras.

– Då jagar vi inte lika mycket älg. Men framför allt drabbas älgarna av det. Det är inte så skönt att gå runt med det här. Sedan vet vi också att viltköttet från avmagrade älgar inte går att äta, utan måste kasseras.

Fakta: Hjortlusfluga

Älgar som uppvisar avskalad päls och magrar av kan vara drabbade av parasiten hjortlusflugan, även kallad älgfluga eller lusfluga. Det är främst hjortdjur som drabbas, men även andra djur och människor kan attackeras. En älg kan ha tiotusentals hjortlusflugor på sig.

Parasiten svärmar under hösten. När flugan hittat ett värddjur biter den sig fast på djuret, sliter av sina vingar och livnär sig tills den dör genom att suga blod från värddjuret. Flugorna övervintrar på värddjuret och under våren förökar de sig, fortfarande fastbitna på värddjuret. Honorna släpper ifrån sig puppor med larver på sommaren och dör sedan. Pupporna, som då hamnat på marken, kläcks under sensommaren.

Flugorna i sig är inte dödliga för hjortdjur, men klådan som uppstår kan leda till infekterade sår.

Hjortlusflugan förekommer främst i södra och mellersta Sverige.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Svensk jakt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!