Pandaparning i Danmark: "Ett skott i bössan"

Förhoppningen är en dräktig pandahona i Danmark. Utmaningen att det är ont om tid för de oerfarna kinesiska pandorna Xing Er och Mao Sun att få till det. –Det finns bara ett skott i bössan, säger veterinären Mads Frost Bertelsen, till DR.

Pandan Xing Er tar en promenad då pandaanläggningen på Zoo i Köpenhamn öppnade för allmänheten för ett år sedan.

Pandan Xing Er tar en promenad då pandaanläggningen på Zoo i Köpenhamn öppnade för allmänheten för ett år sedan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Personligt2020-04-12 09:15

Sedan förra året bor de utlånade pandorna Xing Er och Mao Sun på Köpenhamns Zoo. I lördags förenades hanen Xing Er med Mao Sun i en förhoppning om pandaungar, rapporterar DR.

Men djuren har aldrig parat sig förut och dessutom är honan endast brunstig ett par dagar om året – så tiden är knapp.

– Om man är brunstig var fjortonde dag som en giraff eller en okapi så kan man öva många gånger. Här finns det bara ett skott i bössan, så vi hoppas verkligen att de löser det, säger Mads Frost Bertelsen, veterinär vid Köpenhamns Zoo, till DR.

– Vi kan se till att tajmingen är rätt, men parningen måste de själva stå för.

Enligt Frost Bertelsen hade Mao Sun ägglossning i lördags, eller möjligtvis under söndagen, och tidpunkten när man för samman pandorna är livsviktig. Görs det när honan inte kan bli dräktig hade de inte accepterat varandra.

– Om vi hade gjort det på andra delar av året är det troligt att de skulle försöka ha ihjäl varandra, säger Frost Bertelsen.

Pandornas ankomst till Danmark har varit kontroversiell. Kritiker menar att det är ett sätt för Kina att bättra på sitt rykte och släta över bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Rättad: I en tidigare artikel användes ordet dräktig felaktigt.

Fakta: Pandorna som flyttat in

De två kinesiska pandorna är utlånade till drottning Margrethe i 15 år. För detta får Danmark betala en miljon amerikanska dollar om året. Om pandorna får ungar kommer dessa att tillhöra Kina.

Hanen heter Xing Er. Han väger 114 kilo och är född i augusti 2013.

Honan heter Mao Sun. Hon väger 113 kilo och är född i juli 2014.

Båda kommer från Chengdu Panda Base i Kina.

Källa: Ritzau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!