Regeringen lyssnade – nu får barnen leka ute

Efter sex veckor inomhus tillåts spanska barn att gå ut. En timme, max en kilometer från hemmet och utan att besöka lekplatsen.

Eric Rodriguez Larsson och Oliver Rodriguez Larsson på Gran Canaria längtar efter att få surfa och gå på fotbollsträning.

Eric Rodriguez Larsson och Oliver Rodriguez Larsson på Gran Canaria längtar efter att få surfa och gå på fotbollsträning.

Foto: Privat

Personligt2020-04-26 08:10

Spanjorerna lever just nu under några av Europas hårdaste coronarestriktioner. Men i veckan meddelade premiärminister Pedro Sánchez att barn i Spanien ska få lämna sina hem – för att följa med sina föräldrar till banken, mataffären eller apoteket. Platser dit vuxna är tillåtna att ta sig.

Föräldrarnas ilskna reaktioner lät sig inte väntas på. Några timmar senare, följt av orden "det här är en regering som lyssnar", kom besked om att barnen skulle få gå ut på andra, mer barnanpassade, premisser.

Vill surfa

Therese Larsson bor på Gran Canaria tillsammans med sin spanske man och deras två barn som är sex och nio år. Trots att de har både takterrass och innergård tar restriktionerna hårt.

– Barnen har verkligen varit jätteduktiga men vissa dagar är det jättejobbigt såklart, berättar hon.

– Nioåringen längtar efter sina kompisar och fotbollsträningen. Han tycker nog att det är jobbigare än sexåringen.

Men genom att måla om leksakskök, hålla akrobatikuppvisning och raka av sin pappas hår har de ändå fått dagarna att gå. Dessutom fortsätter distansundervisningen som tar mycket tid.

Högst upp på önskelistan när de nu får lämna hemmet står en tur till stranden för att surfa. Men det är inte riktigt den typen av aktiviteter som regeringen har tänkt sig. Lekparker och stränder kommer att vara avspärrade och utetimmen ska ägnas åt promenader. Hopp och spring går också bra, så länge barnen håller avstånd till andra.

"Lyckligt lottade"

På fastlandet, strax utanför Madrids stadskärna, bor Katy Costa tillsammans med sin man och deras barn, en son som är 13 år och tioåriga tvillingdöttrar. Sedan karantänen började i Spanien i mitten av mars är det bara Katy Costas man som varit ute för att handla och slänga sopor. Resten av familjen har stannat inomhus.

– Men vi är väldigt lyckligt lottade, säger Katy Costa.

De bor i en stor lägenhet med stora fönster som släpper in dagsljus och där alla kan sitta och arbeta i varsitt rum. Hon berättar om andra familjer där föräldrarna har blivit av med sina jobb, inte kunnat betala hyran och tvingats bo i sin bil eller ta in på vandrarhem. Hon konstaterar att det inte går någon nöd på hennes barn, även om hon är glad att de nu får möjlighet att röra på sig.

"Gå som sköldpaddor"

Hittills har dagarna mest ägnats åt jobb och skolarbete. Fritiden fyller de också med stillsamma aktiviteter som att läsa böcker, pyssla och måla.

– Jag brukar träna lite och i början försökte jag få med mig tjejerna. Vi satte igång en träningsvideo och försökte hänga med. Jag försöker få barnen att röra på sig men jag måste säga att det går sådär, erkänner hon.

Nu planerar hon att ta ut barnen två gånger. En gång med henne och en gång med hennes man – om polisen inte säger något förstås.

– Vi får inte gå så långt, bara en kilometer från huset. I början kommer vi nog gå som sköldpaddor eftersom vi inte har varit ute och gått på ett tag, säger Katy Costa.

En renhållningsarbetare desinficerar området kring en lekplats i Spaniens huvudstad Madrid. Bilden är från den 20 april.
En renhållningsarbetare desinficerar området kring en lekplats i Spaniens huvudstad Madrid. Bilden är från den 20 april.
Fakta: Det här gäller för barn yngre än 14 år

Från och med söndagen den 26 april får barn yngre än 14 år tillbringa en timme om dagen utomhus, rapporterar The Local.

De måste ha en förälder med sig och en förälder får max ha med sig tre barn.

De får bara vistas en kilometer från hemmet och endast en timme mellan 9.00–21.00.

Lekparker, parker och stränder kommer fortsatt vara avspärrade och barnen får inte leka med varandra. De måste hålla 1,5–2 meters avstånd.

Att åka sparkcykel och leka med bollar är okej.

Det är inte obligatoriskt för barnen att bära munskydd så länge de håller avstånd till andra. Om avstånd inte kan garanteras krävs munskydd.

Om en förälder har behövt lämna hemmet för att besöka banken, mataffären eller apoteket har de sedan tidigare kunnat ta med sig barnet om det inte funnits någon annan vuxen hemma och barnet inte kan lämnas ensam.

Källa: The Local

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!