Restriktionerna slÄr mot hemlösa i jul

Åttapersonersregeln slĂ„r hĂ„rt mot S:ta Claras hjĂ€lpverksamhet för hemlösa, narkomaner och prostituerade. Det traditionella julfirandet för 200-300 fattiga ser ut att frysa inne.

Mia Johansson fÄr en kopp kaffe och en pÄse med mat av Bajo Gabrimariam och Wahid Nafipour vid St:a Clara kyrka, som delar ut mat till hemlösa.

Mia Johansson fÄr en kopp kaffe och en pÄse med mat av Bajo Gabrimariam och Wahid Nafipour vid St:a Clara kyrka, som delar ut mat till hemlösa.

Foto: Jessica Gow/TT

Personligt2020-11-29 12:15

Trots att det Àr en halvtimme kvar tills matutdelningen börjar har det bildats en lÄng kö med huttrande hemlösa och andra mÀnniskor i utsatthet utanför S:ta Clara kyrka i Stockholm. PÄ coronavis stÄr de med tvÄ meters mellanrum.

– Det kommer mellan 85 och 135 personer varje vardag klockan 9.30. MĂ„nga Ă€r hungriga pĂ„ morgonen, sĂ€ger Mats Nyholm, direktor vid S:ta Clara kyrka, vars verksamhet Ă€r helt inriktad pĂ„ att hjĂ€lpa hemlösa, narkomaner, prostituerade och andra i nöd.

IntÀkterna minskar

Men det Àr tufft i coronatider, eftersom intÀkterna minskar nÀr mÄnga företag har svÄrt att bidra nÀr lönsamheten haltar och att mycket, exempelvis matutdelningen, tar lÀngre tid nÀr kyrkan ska se till att trÀngsel inte uppstÄr.

– Det blir slitigare, men mĂ„nga gĂ„r gĂ€rna en mil extra för att kunna hjĂ€lpa mĂ€nniskor i nöd under pandemin.

Åttapersonersregeln har ytterligare försvĂ„rat hjĂ€lpverksamheten. GudstjĂ€nster, gospelsĂ„ng och afternoon tea har stĂ€llts in medan kyrkan fortsĂ€tter prioritera de personliga mötena, matutdelningen och nattöppen kyrka.

– MĂ€nniskor fĂ„r komma olika tider och vi har flyttat ut matutdelningen fast det Ă€r kallt, eftersom vi inte fĂ„r samla mĂ€nniskor, sĂ€ger Mats Nyholm.

Han tycker det Àr bra att regeringen har beslutat om ett undantag för begravningar, sÄ att 20 personer kan delta. Men Àven om Mats Nyholm tycker att det Àr bra med restriktioner försvÄrar de hjÀlpverksamheten, som exempelvis nattöppen kyrka.

– Om vi stĂ€nger nattöppen kyrka dĂ„ blir det Ă€nnu mer smittspridning. DĂ„ sitter Ă€nnu fler som packade sillar pĂ„ bĂ€nkarna pĂ„ Centralen, sĂ€ger Mats Nyholm.

InstÀllt julfirande

Allt tyder pÄ att det traditionella julfirandet med julgröt och julklappsutdelning för 200 till 300 fattiga och hemlösa dÄ toppartister som Carola brukar dyka upp mÄste stÀllas in.

– Risken Ă€r att vi kommer att se fler som far illa i jul, sĂ€ger Mats Nyholm.

S:ta Clara drar runt verksamheterna med hjÀlp av sina 150 volontÀrer, men skulle gÀrna vilja att fler engagerade sig.

– Det skulle vara fantastiskt med ett upprop om att mĂ€nniskor, sĂ€rskilt personer som redan har haft corona, och mer eller mindre Ă€r immuna, skulle komma till S:ta Clara kyrka och hjĂ€lpa till med vĂ„r sociala och diakonala verksamhet.

Wahid Nafipour började som volontÀr pÄ S:ta Clara kyrka för flera Är sedan, men Àr i dag anstÀlld som ansvarig för matutdelningen. Varje morgon klockan 6.00 gÄr han och en kollega runt med en pirra till kaféer, restauranger och affÀrer i Stockholm city, som skÀnker mat.

– Jag gör det med hjĂ€rtat, som Jesus skulle ha gjort. Vi mĂ„ste hjĂ€lpa mĂ€nniskor som inte har mat, sĂ€ger han.

Kaffe och bullar

För behovet av hjÀlp, stöd och möten har inte blivit mindre under pandemin. Varje eftermiddag pÄ Sergels torg och pÄ fredagar pÄ Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm delar volontÀrer ut kaffe och bullar. De trÀffar dÄ mÀnniskor i missbruk och prostituerade som Àr i klorna pÄ olika ligor.

– Baksidan av restriktionerna Ă€r superdyrt. Det Ă€r ensamhet, depression och utsatthet, sĂ€rskilt om du har blivit utsparkad av din man eller hamnat i fel kretsar. Det Ă€r mĂ„nga kvinnor som lever ett oerhört tufft liv i Stockholm city i dag, sĂ€ger Mats Nyholm.

Kyrkan vet att organiserad brottslighet styr prostitutionen pÄ Malmskillnadsgatan.

– Ingen prostituerar sig sjĂ€lvmant, det handlar om ett modernt slaveri som sker framför vĂ„ra ögon varje dag, varje natt. SamhĂ€llet borde göra sĂ„ mycket mer för att stoppa detta. Lidandet Ă€r sĂ„ mycket större Ă€n de Ă„tgĂ€rder som vidtas.

Han kÀnner likadant inför hemlösheten.

– Det stĂ„r massor av tomma lĂ€genheter i city, Ă€ndĂ„ gĂ„r hemlösa ute pĂ„ gatorna hela nĂ€tterna.

Mia Johansson Àr tacksam över att fÄ matpaket av S:ta Clara kyrka, och direktorn Mats Nyholm Àr glad att kyrkan kan hjÀlpa henne och andra hemlösa.
Mia Johansson Àr tacksam över att fÄ matpaket av S:ta Clara kyrka, och direktorn Mats Nyholm Àr glad att kyrkan kan hjÀlpa henne och andra hemlösa.
Fakta: S:ta Clara kyrka

S:ta Clara kyrka hjÀlper utsatta mÀnniskor genom matutdelning, nattöppen kyrka, samtal och rÄdgivning samt annan utÄtriktad verksamhet.

S:ta Clara kyrka Àr en del av Svenska kyrkan, och EFS-föreningen S:ta Clara kyrka ansvarar för all verksamhet i kyrkan. Kyrkan fÄr dÀrför inte del av kyrkoavgiften utan Àr helt beroende av gÄvomedel.

Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, Àr en sjÀlvstÀndig, demokratisk rörelse inom Svenska kyrkan, som betonar mission, ideellt engagemang och vardagskristendom.

NÄgra av Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS) Àr en sjÀlvstÀndig, demokratisk rörelse inom Svenska kyrkan, som betonar mission, ideellt engagemang och vardagskristendom.

NĂ„gra av S:ta Clara kyrkas verksamheter:

Matutdelning varje vardag till 50-150 matgÀster

Kaffeutdelning varje vardag pĂ„ Sergels torg – Plattan

KlÀder och skor till hemlösa

Nattöppen kyrka dÀr hemlösa kan övernatta

Café S:ta Clara öppet varje dag för fika och gemenskap

Julaftonsfirande för ensamma och utsatta

UngdomsgÄrd för ungdomar som har det tufft

Samtal och rÄdgivning

Akuta insatser för mÀnniskor i kris

Stöd till prostituerade pÄ Malmskillnadsgatan

KĂ€llor: skr.org/kyrka/evangeliska-fosterlandsstiftelsen och clarakyrka.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om