Stor ökning av rödlistade arter

Antalet rödlistade arter i Sverige ökar med 11 procent i den senast uppdaterade rödlistan för Sveriges djur, svampar, alger och växter, rapporterar SR Ekot.

Björktrast burrar upp sig och väntar på våren. Fågeln hör till en av de nya arter som hamnar i kategorin "nära hotad" på rödlistan.

Björktrast burrar upp sig och väntar på våren. Fågeln hör till en av de nya arter som hamnar i kategorin "nära hotad" på rödlistan.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Personligt2020-04-18 07:15

Antalet rödlistade arter i Sverige ökar med 11 procent i den senast uppdaterade rödlistan för Sveriges djur, svampar, alger och växter, rapporterar SR Ekot. Listan tas fram av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Artdatabanken vart femte år.

– De största hoten är hur vi använder vår natur. Det är markanvändning som skogsbruk, förändrat jordbruk, säger Lena Tranvik, tillförordnad chef vid Artdatabanken vid SLU, till radion.

I rödlistan utvärderas läget för nästan 22 000 svenska arter, och av dem är nu mer än var femte art rödlistad. 2 249 av dem anses hotade.

Som flera medier tidigare rapporterat har antalet fåglar på rödlistan ökat kraftigt, med 21 procent. Arter som gråkråka, skrattmås, björktrast och rödvingetrast hamnar i kategorin "nära hotad".

Förutom markanvändningen påverkar också klimatförändringen, men även trädsjukdomar, som kan gå ut över arter som är beroende av träden, skriver Ekot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!