Sugen på lite syrsor till kaffet?

Granola med mjölmask till frukost och en bondkaka bakad på syrsamjöl till elvakaffet. Med en liten kokbok hoppas forskare att människor ska kunna tänka sig att äta insekter.
–Det är en rätt så stor äckelfaktor i detta, säger Karin Wendin, professor vid Högskolan Kristianstad.

En man äter nystekta syrsor. Insekter som livsmedel framhålls som ett klimat- och miljösmart alternativ till dagens köttproteiner. Arkivbild.

En man äter nystekta syrsor. Insekter som livsmedel framhålls som ett klimat- och miljösmart alternativ till dagens köttproteiner. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Personligt2020-04-28 21:35

Två miljarder människor i världen har redan insekter som en del av sin kost, men i stora delar av världen har krypen långt ifrån en given plats på tallriken.

– Vi som inte äter insekter är egentligen de konstiga i världen. En stor del av jordens befolkning har det som ett dagligt livsmedel, men det är den västerländska kulturen som säger: "nej, det här är äckligt", säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Smakar som popcorn

För att höja acceptansen för insekter som livsmedel har forskare vid den skånska högskolan tagit fram ett häfte med några enkla recept där mjölmask och syrsor är ingredienser. Brownie med finmald mjölmask och maskchips är några exempel på bakverk och tilltugg som finns med.

– Kokar man färsk mjölmask luktar den lite som nykokt havregrynsgröt. Den har lite toner av umami, svamp och spannmål i smaken, säger Johanna Gerberich, adjunkt i mat- och måltidsvetenskap, som har tagit fram recepten.

– Syrsa är ofta torkad eller rostad, och då smakar den lite som popcorn. Den har även en proteinsmak med toner av kyckling eller skaldjur, fortsätter hon.

Forskargruppen har i ett par år studerat insekter som livsmedel. Exempelvis har man undersökt hur insekterna bör förpackas och vad som händer med dem vid tillagning. Forskarna har även gjort studier kring människors inställning till insekter som föda och de visar att yngre är mer välvilligt inställda än äldre.

– Vi såg även redan från start att man inte ville se hela insekter, men hade vi dem hackade eller malda var man mer positivt inställd. Sedan var det ändå många som var negativa. Så vi har en lång väg att gå – för många tycker att det här är superäckligt, säger Karin Wendin.

Inga insektsodlingar i Sverige

I flera länder inom EU - exempelvis Danmark och Finland – är det tillåtet att bedriva insektsodling och sälja dem som livsmedel, men i Sverige är handel med insekter ännu inte godkänt. Ett lagförslag från EU-kommissionen är dock på gång och då väntas även Sverige tillåta insektsodlingar.

– Vi behöver hitta nya proteiner som ersätter köttproteiner. Och insekter är jättebra proteiner. Det här är helt jämförbart med kött och fisk, säger Karin Wendin.

Fakta: Klimatsmart livsmedel

FN:s mat- och jordbruksorgan (FAO) har lyft fram insekter som ett proteinrikt och klimatsmart livsmedel. Insekter ses som en viktig komponent för en tryggad livsmedels- och foderförsörjning i en värld där befolkningen ökar, enligt en FAO-rapport från 2013.

Ett forskningsprojekt vid Högskolan Kristianstad har sedan 2018 utrett hur insekter kan bli accepterat som ingrediens i mat och hur födan kan vara säker att äta.

Exempelvis har forskare, tillsammans med företag, undersökt hur insektsmaten kan förpackas på ett säkert sätt.

Även forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och RISE Research Institutes of Sweden är delaktiga i forskningsprojektet.

Källor: FAO, Högskolan Kristianstad


Fakta: Bondkakor med mjölmask

½ deciliter sötmandel

2 matskedar hel kokt mjölmask

2 deciliter vetemjöl

½ deciliter syrsamjöl

½ tesked bikarbonat

1 deciliter rårörsocker

½ matsked ljus sirap

100 gram smör

Hacka mandeln och masken. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel, mask och smöret tärnat i små tärningar. Nyp ihop och arbeta ihop allt till en deg. Dela degen i två lika delar. Forma till rullar cirka 3 centimeter i diameter. Rulla in dem i plastfolie och låt dem bli kalla i kylen. Det är mycket lättare att skiva dem sedan. Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullarna i ½ centimeter tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 7 minuter.

Källa: Recepthäftet "Insekter som en kulinarisk delikatess" från Kristianstad Högskola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!