Tolv döms i bedrägerihärva mot CSN

Tolv personer döms av Göteborgs tingsrätt för att på olika sätt ha varit delaktiga i att lura Centrala studiestödsnämnden (CSN) på miljonbelopp.

Tolv personer döms av Göteborgs tingsrätt för att på olika sätt varit delaktiga i att lura Centrala studiestödsnämnden (CSN) på pengar. Arkivbild.

Tolv personer döms av Göteborgs tingsrätt för att på olika sätt varit delaktiga i att lura Centrala studiestödsnämnden (CSN) på pengar. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Personligt2021-03-31 11:23

Fyra av dem döms för grovt bedrägeri efter en rättegång som pågått från september 2020 till februari 2021.

Som ett led i ett organiserat och systematiskt upplägg har över hundra personer ansökt om studiemedel för studier utomlands utan att ha för avsikt att studera. Upplägget har lett till att CSN felaktigt betalt ut över 10 miljoner kronor i studiemedel. Bedrägerierna har pågått från november 2014 till april 2017.

Systematisk hantering

"Vi har kommit fram till att fyra personer i olika grad har sysslat med en systematisk hantering av vilseledande ansökningar till CSN", skriver rådmannen Johan Wilhelmsson, en av domarna i målet i ett pressmeddelande.

Tingsrätten dömer fyra personer för flera fall av grovt bedrägeri mot CSN och flera andra mindre brott.

Rätten dömer också åtta andra personer för bidragsbrott sedan de har fått ut studiemedel utan att ha rätt till det. Tre av dem döms även för penningtvätt som följt av bedrägerierna. En person som var åtalad endast för penningtvättsbrott frikänns däremot helt.

Skyddstillsyn och villkorlig dom

Påföljden för två av de åtalade huvudpersonerna i bedrägerierna sätts till fyra år och åtta månaders fängelse respektive två år och fyra månader.

Fem personer döms till skyddstillsyn, varav två till skyddstillsyn i förening med fängelsestraff. För övriga tilltalade, vilka främst varit åtalade för bidragsbrott, blir det villkorlig dom och böter.

Flera av de andra personer som varit delaktiga i upplägget har prövats i andra rättegångar och dömts för bidragsbrott och i vissa fall penningtvätt. Målet hade blivit för omfattande om alla skulle prövas samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!