Vardag hemma hos fjällrävar sänds direkt

Få har haft förmånen att se fjällrävar i det fria. Men de närmaste veckorna kan alla som vill följa två fjällrävar, och förhoppningsvis deras valpar, i direktsändning från en lya i Jämtland.

Den ena av två fjällrävar som kan följas via WWF:s livesändning. Bilden är tagen nyligen och som synes är det fortfarande en hel del snö kvar på fjället. Den vintervita pälsen har skiftat till gråbrun.

Den ena av två fjällrävar som kan följas via WWF:s livesändning. Bilden är tagen nyligen och som synes är det fortfarande en hel del snö kvar på fjället. Den vintervita pälsen har skiftat till gråbrun.

Foto: Helenah Swedberg WWF

Personligt2020-07-02 05:25

Det är Världsnaturfonden (WWF) som står bakom pilotsatsningen att via livekameror fånga upp allt som sker i vardagen hemma hos en fjällrävsfamilj. Sändningen kan följas på WWF:s hemsida.

Så vad är det tittarna kan bespetsa sig på?

– Vi vet att det finns två fjällrävar vid lyan, en blå och en vitbrun. Vi såg dem på håll och hörde dem skälla samma natt som vi monterade upp kamerorna. Förhoppningsvis har de en kull valpar, vilket kommer att visa sig inom de närmaste veckorna, säger Sandra Jönsson, fjällrävsexpert vid WWF.

Nyrenoverat

Fjällrävsparet har den senaste tiden lagt ned möda på att fixa lyan.

– Vi såg att ingångarna var nyrenoverade. Vi kallar det renovering när de gräver ut nya ingångar eller större ingångar, vilket syns i form av uppkastad ny sand, säger Sandra Jönsson.

Men, tyvärr, det blir inga inomhusbilder.

– De nyfikna fjällrävarna hade genast plockat isär kameran. Men jag tänker ofta på hur spännande det måste vara att få se hur det ser ut därinne.

Syftet med webbsändningen är att öka kunskapen om arten och förståelsen för dess tuffa situation. Enligt Sandra Jönsson är det omöjligt att inte fatta tycke för fjällräven. Hon beskriver sitt första möte med djuret som oförglömligt.

– Det var under en inventering i Vindelfjällen, högt uppe på kalfjället. Det var en blå fjällräv, i full färd med att byta från vinter- till sommarpäls så den var tufsig. Trots att den var så liten – en fjällräv väger som en fullvuxen katt – hade den så mycket attityd, personlighet och kraft.

Får extra mat

Men arten är under stort hot. Under många år har den skandinaviska fjällrävsstammen varit på randen till utrotning och det är endast tack vara olika räddningsinsatser som den överlevt. Det handlar främst om stödutfodring och i Norge om uppfödning av fjällrävar som sedan släpps ut.

Innan arten blev fridlyst jagades fjällräven eftersom dess sällsynt varma päls var så eftertraktad. Nu finns andra hot.

– Ett av fjällrävens stora problem klimatförändringarna och brist på mat, främst fjällämlar. En av de viktigaste åtgärderna i Sverige är därför att ge extra mat vid foderstationer nära en fjällrävslya, säger Sandra Jönsson.

Tre veckors sändning

Med klimatförändringen har rödräven brett ut sig och finns nu ovan trädgränsen, där fjällräven alltid hållit till.

– Därför kan privatpersoner bidra till att skydda fjällräven genom att inte lämna matrester och skräp på fjället. Matrester lockar till sig rödrävarna som är dubbelt så stora som fjällrävarna, och som kan smitta fjällrävarna med skabb eller bita ihjäl dem och framför allt ta över fjällrävarnas hem, förklarar Sandra Jönsson.

Dygnet runt-sändningen pågår tre veckor framåt. Och WWF tar tacksamt emot intressanta iakttagelser.

– Vi kommer själva inte att kunna titta dygnet runt. Så ser man något intressant eller spännande så vill vi gärna ta del av det. Vi är jättenyfikna, säger Sandra Jönsson.

Fakta: Fjällräven

Fjällräven (Vulpes lagopus) lever på tundra och i öppen fjällterräng. I Sverige förekommer den fragmentariskt i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Den blir 50–75 centimeter lång och har en 25–42 centimeter lång yvig svans och korta runda öron. Ett fullvuxet djur väger 2,5–5 kilo.

På vintern är pälsen helvit och på sommarenbrun med beigea inslag. Varianten blå fjällräv är stålblå på vintern och brunsvart på sommaren.

Fjällrävens föda består av lämlar, sorkar och fåglar, på vintern till stor del resterna av större rovdjurs byten.

Antalet fjällrävar i den svensk-norska fjällkedjan uppskattades i fjol till 350 vuxna djur.

Antalet varierar stort från år till år beroende på hur stor gnagartillgången är. Det ser inte ut att bli en god tillgång detta år, enligt uppgifter från Jämtland och Ammarnäsfjällen.

Fjällräven fridlystes 1928 och är klassad som starkt hotad.

Källor: Nationalencyklopedin, WWF och SVT Västerbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!