Varg sköts utanför jaktområde

Den 22 januari sköts en genetiskt viktig varg i Norrbottens län, flera kilometer utanför skyddsjaktområdets gräns. Nu har en förundersökning inletts, bekräftar miljöåklagare Åse Schoultz för tidningen Svensk Jakt.

Vargen som sköts var en av tre vargar med finsk-ryskt ursprung som rört sig i Västerbottens och Norrbottens län. Arkivbild på en norsk varg.

Vargen som sköts var en av tre vargar med finsk-ryskt ursprung som rört sig i Västerbottens och Norrbottens län. Arkivbild på en norsk varg.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Personligt2020-05-19 12:36

En anonym källa uppger för tidningen att en anställd vid länsstyrelsen i Västerbottens län har delgivits misstanke om jaktbrott och att flera anställda vid länsstyrelsen kommer att förhöras. Detta vill dock inte åklagaren kommentera.

Tidningen har via uppgifter i en databas om rovdjursinformation kunnat konstatera att vargen sköts nära fem kilometer in i Norrbottens län – utanför det jaktområde som angavs i beslutet om skyddsjakt, men att någon polisanmälan om detta inte gjorts av länsstyrelsen.

Vargen som sköts var en av tre vargar med finsk-ryskt ursprung som rört sig i Västerbottens och Norrbottens län. Bakgrunden till att skyddsjakt inleddes var att just denna varg inte helt säkert varit tillräckligt länge i Sverige för att kunna sövas och flyttas till ett annat område, där den inte ställde till med lika stora problem för rennäringen.

Invandrade vargar måste vara i Sverige i minst fyra månader innan de kan flyttas, ett slags karantän för att se om djuret bär på smittsamma sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!