Visa hänsyn till grannen under coronakrisen

I coronakrisens spår tillbringar människor allt mer tid i sina lägenheter. Då ökar även risken för att grannen stör dig – eller att du stör grannen. –Lite extra förståelse och lite extra hänsyn tror jag att man kommer ganska långt på, säger Johanna Lundmark på Hyresgästföreningen.

Fler människor är hemma dagtid under rådande utbrott av coronaviruset. Det innebär även att ljudnivån förändras i flerfamiljshus. Arkivbild.

Fler människor är hemma dagtid under rådande utbrott av coronaviruset. Det innebär även att ljudnivån förändras i flerfamiljshus. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Personligt2020-04-13 10:11

För att undvika smittspridning av det nya coronaviruset har Folkhälsomyndigheten uppmanat människor att jobba hemifrån om man kan och att stanna hemma vid minsta symtom. Uppmaningar som förändrar ljudbilden under dagtid i landets flerfamiljshus.

– Helt förståeligt kommer det att bli mer ljud i huset och de flesta hyresgäster kommer att märka av det här. Det får man försöka acceptera eftersom det är en speciell situation, säger Johanna Lundmark, kommunikatör på Hyresgästföreningens servicecenter.

"Aldrig störa"

Samtidigt är det viktigt att visa en extra stor hänsyn i dessa tider. Grannen i lägenheten under kanske jobbar långa pass inom vården och är i stort behov av sin sömn. Grannen ovanför ligger kanske sjuk i covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset.

– Ett jättegott råd är att tänka utifrån sig själv. Hur skulle jag känna om någon spelade jättehög musik, om någon hade fest hela natten eller om barnen lekte med bollar inomhus väldigt högljutt? säger Johanna Lundmark.

Men bara för att du har upprättat ett hemmakontor i lägenheten innebär det inte att du kan gå och klaga på grannens oljud i tid och otid.

– Hyreslagen tar ingen extra hänsyn till om man är sjuk, jobbar hemifrån eller om man jobbar natt och behöver sova på dagen. Man ska kunna leva ett normalt liv i sin bostad, men sedan får man egentligen aldrig störa sina grannar. Oavsett tid på dygnet.

Tyst på kvällen

En del hyresvärdar kan ha egna ordningsregler om att det exempelvis ska vara tyst i huset efter ett visst klockslag på kvällen.

– Det är ju inget som lagen säger, men de flesta vill ju vila eller sova på kvällar och nätter. Man accepterar generellt mer ljud dagtid, men man är mer restriktiv under nätterna för då vill man sova, säger Johanna Lundmark.

TT: Upplever ni att fler tar kontakt med er kring störningar sedan coronakrisen började?

– Det är inte en av de största frågorna. Utan det vi har fått in är ganska många frågor om när jag måste släppa in hyresvärden i olika situationer där de ska göra olika åtgärder och oro över att inte kunna betala hyran, säger Johanna Lundmark.

Fakta: Störningar

Huvudregeln är att du inte får störa din granne, varken på dagen eller natten.

Vissa störningar får man leva med. Ett spädbarn som gråter går inte att förhindra på ett enkelt sätt.

Upplever du en störning – prata med grannen och förklara att du blir störd.

Om det inte löser sig – kontakta hyresvärden. En hyresvärd är skyldig att agera så fort de får reda på att det förekommer störningar i fastigheten.

Om en dialog med grannen inte hjälper kan det vara bra att föra dagbok över vilken typ av störning du upplever, vilken tid på dygnet det sker och hur länge det pågår. En sådan dokumentation kan vara till hjälp när du kontaktar hyresvärden.

Källa: Hyresgästföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!