Polismyndigheten ändrar nu sin policy för sökande till polisutbildningen som har neuropsykiatriska diagnoser, som add och adhd. I stället för att diskvalificeras direkt vid ansökan ska de få möjlighet att bedömas individuellt, vilket Polistidningen var först med att rapportera.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) har riktat kritik mot Försvarsmakten och Plikt-och prövningsverket, som haft liknade regler vid mönstringen. DO slog fast att de diskriminerar när de utesluter personer med neuropsykiatriska diagnoser.
"Med anledning av det så har Polismyndigheten beslutat att ändra hanteringen av svaret på frågan rörande vissa diagnoser så att ett jakande svar inte är diskvalificerande, precis som Försvarsmakten gjort", skriver polisens pressekreterare Stefan Marcopoulos, i ett mejl till TT.
Oklart kring prövning
Reglerna kommer att ändras när antagningen öppnar den 16 augusti. Sökande som svarar ja på frågan om neuropsykiatriska diagnoser ska få en individuell prövning hos Plikt- och prövningsverket. Men det är än så länge oklart hur bedömningen ska gå till.
Polisens motivering till den tidigare diskvalificeringen av personer med neuropsykiatriska diagnoser är att arbetet innebär speciella och oförutsägbara situationer, som ställer höga krav på vilka beslut som ska fattas. Poliser får därför inte ha medicinska hälsotillstånd eller sjukdomar som kan utlösas eller förvärras av arbetet, enligt myndigheten.
DO har sedan tidigare en pågående utredning mot polismyndigheten, efter en anmälan från Varbergspolisen Carl Svane, som menar att personer med adhd och andra neuropsykiatriska diagnoser borde få en ärlig chans vid ansökan.
Fyrkantigt om adhd
Polisförbundet har inte själva drivit frågan om en regeländring, men förbundets andra vice ordförande Anna Nellberg Dennis välkomnar förändringen.
"Polisförbundet har aldrig tagit ställning i den här frågan, men jag tycker att det är rimligt att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inte dras över en kam utan prövas som individer", säger Anna Nellberg Dennis, andra vice ordförande i Polisförbundet, i en skriftlig kommentar till TT.
Hon fortsätter:
"Det finns ju enorma skillnader mellan personer som på papperet har samma nedsättning och det är väldigt fyrkantigt att säga att ingen av dem kan bli polis. Därför välkomnar jag personligen den här förändringen."