Arbetsmiljöverket: Flera brister hos polisen

Det finns allvarliga brister inom polisens förebyggande arbetsmiljöarbete och krisstöd. Det konstaterar Arbetsmiljöverket i sin utredning efter polischefen Mats Löfvings död.

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm då en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död i februari. Arkivbild.

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm då en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död i februari. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen2023-07-03 13:54

– Vi har inspekterat polisens arbetsmiljöarbete och kan konstatera att det finns brister, framförallt vad gäller att förebygga riskerna för kränkande särbehandling och att ge krisstöd, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

– Det är allvarliga brister, för det är lika viktigt att motverka sociala risker som fysiska risker i arbetsmiljön. Sociala risker kan leda till kränkande särbehandling och psykisk ohälsa, fortsätter hon.

Polisen anmälde Löfvings död till Arbetsmiljöverket, eftersom det inte kunde uteslutas att hans död hade haft samband med arbetet.

Utredning pågår

Utredningen pågår fortfarande och myndigheten har under måndagen skickat in en underrättelse till polisen där man delger vilka arbetsmiljöbrister man sett och vilka krav man överväger att ställa.

– Det är en del av arbetsmiljölagen att man ska förebygga riskerna för kränkande särbehandling, och när vi har inspekterat har vi sett att de inte har saker på plats som de ska ha.

TT: Innebär det att Polismyndigheten bryter mot lagen?

– Ja, vi har kunnat se brister och nu underrättar vi dem om att vi överväger att ställa krav på dem att vidta åtgärder.

Polisen har fram till 31 augusti på sig att uttala sig innan Arbetsmiljöverket fattar beslut om ett eventuellt föreläggande. Polisen kan då, om bristerna inte åtgärdas, tvingas betala vite.

Anmäldes av polisen

Det var den 22 februari som Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut och rekommenderat att han skulle avskedas.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Detta då det enligt Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef för polisens rättsavdelning, inte kunde uteslutas att dödsfallet hade ett samband med arbetet.

Polisförbundet och polisens nationella och regionala skyddsombud har tidigare riktat skarp kritik mot hanteringen av personalärendet kring Mats Löfving och presskonferensen som föregick hans död.

Polisutredningen av dödsfallet har tidigare visat att det är "uteslutet att någon annan person" orsakade Löfvings död.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm i samband med att en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm i samband med att en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död. Arkivbild.


Fakta: Turerna i polisledningen

December 2022: Expressen avslöjar att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.

Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.

Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf har haft en relation, och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att man inlett en förundersökning om grovt tjänstefel. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.

Dagen efter beskedet ger rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av härvan i polisledningen. Samtidigt meddelas att Mats Löfving tillfälligt fått andra arbetsuppgifter.

1 februari 2023: Löfving delges misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.

22 februari: Runar Viksten presenterar sina slutsatser vid en presskonferens. Enligt utredaren var Löfving jävig när han höjde Linda Staafs lön och i tre andra beslut, men inte vid tillsättningen 2015. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja regionpolischefen från hans tjänst.

På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är "uteslutet att någon annan orsakat hans död".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!