– Vi har inspekterat polisens arbetsmiljöarbete och kan konstatera att det finns brister, framförallt vad gäller att förebygga riskerna för kränkande särbehandling och att ge krisstöd, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.
– Det är allvarliga brister, för det är lika viktigt att motverka sociala risker som fysiska risker i arbetsmiljön. Sociala risker kan leda till kränkande särbehandling och psykisk ohälsa, fortsätter hon.
Polisen anmälde Löfvings död till Arbetsmiljöverket, eftersom det inte kunde uteslutas att hans död hade haft samband med arbetet.
Utredning pågår
Utredningen pågår fortfarande och myndigheten har under måndagen skickat in en underrättelse till polisen där man delger vilka arbetsmiljöbrister man sett och vilka krav man överväger att ställa.
– Det är en del av arbetsmiljölagen att man ska förebygga riskerna för kränkande särbehandling, och när vi har inspekterat har vi sett att de inte har saker på plats som de ska ha.
TT: Innebär det att Polismyndigheten bryter mot lagen?
– Ja, vi har kunnat se brister och nu underrättar vi dem om att vi överväger att ställa krav på dem att vidta åtgärder.
Polisen har fram till 31 augusti på sig att uttala sig innan Arbetsmiljöverket fattar beslut om ett eventuellt föreläggande. Polisen kan då, om bristerna inte åtgärdas, tvingas betala vite.
Anmäldes av polisen
Det var den 22 februari som Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut och rekommenderat att han skulle avskedas.
Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Detta då det enligt Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef för polisens rättsavdelning, inte kunde uteslutas att dödsfallet hade ett samband med arbetet.
Polisförbundet och polisens nationella och regionala skyddsombud har tidigare riktat skarp kritik mot hanteringen av personalärendet kring Mats Löfving och presskonferensen som föregick hans död.
Polisutredningen av dödsfallet har tidigare visat att det är "uteslutet att någon annan person" orsakade Löfvings död.