På fredagen lämnade polisen över sin utredning av Mats Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Att integritetskänsliga uppgifter om Löfving lades fram i en offentlig rapport och offentliggjordes vid en pressträff pekas ut som "avvikande" mot hur polisen normalt hanterar personalärenden.
Katharina von Sydow ser "stora brister" i agerandet.
– Man borde ha riskbedömt och förstått hur det här skulle kunna tas emot. Man borde ha gett bättre stöd och inte presenterat ett individärende på en presskonferens.
Polisförbundet kommer nästa vecka att lämna en skriftlig redogörelse om polisens utredning till Arbetsmiljöverket.
"Konkreta åtgärder nu"
– Det kan hända nya saker i morgon. För våra medlemmar är det viktigt att känna trygghet och att arbetsgivaren har ens rygg även om man begått fel och media trycker på. Jag vill se konkreta åtgärder nu.
TT: Hur borde man ha hanterat utredningen kring Löfving?
– Individärenden behåller man internt och ser till att individen får det stöd man behöver. Vid en riskbedömning tar man hänsyn till riskerna och kommer fram till att det inte ska hanteras vid en presskonferens.
TT: Är det inte nödvändigt med öppenhet när det handlar om landets högsta polisledning?
– Öppenhet behöver inte innebära att man på en presskonferens går igenom individrelaterade saker. Man kan vara öppen utan att gå in på detaljer.
Rikspolischefens ansvar
TT: Vems är ansvaret?
– Ytterst den högsta ledningens, och den allra högsta ledningen är rikspolischefen.
TT: Har du förtroende för Anders Thornberg?
– Förtroende är en färskvara. Jag vill se i mötet i juni att vi kommer framåt konkret i arbetet med tystnads- och organisationskultur.
TT har sökt rikspolischef Anders Thornberg. Polisens nationella mediecenter avböjer i ett mejl att kommentera med hänvisning till att man avvaktar Arbetsmiljöverkets bedömning.