Thornbergs svar på kritiken: "Vi har samverkat"

Rikspolischef Anders Thornberg kritiseras hårt av fack och skyddsombud för händelserna som föranledde den tidigare polischefen Mats Löfvings död. Nu bemöter han kritiken.

Rikspolischefen Anders Thornberg håller presskonferens på polishuset i Stockholm på fredagen.

Rikspolischefen Anders Thornberg håller presskonferens på polishuset i Stockholm på fredagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Polisen2023-06-02 10:17

– Vi har lämnat in en rapport och de har lämnat in en rapport och nästa vecka kommer vi få återkoppling från Arbetsmiljöverket. Vi får veta vad de säger och så kommer vi vidta de åtgärderna, säger Anders Thornberg i samband med en pressträff i polishuset i Stockholm på fredagen.

Föreslog avsked

Samma dag som Mats Löfving hittades död i sitt hem höll polisens särskilda utredare en presskonferens där han slog fast att Löfving varit jävig i flera beslut rörande Noa:s tidigare underrättelsechef Linda Staaf, med vilken han påstås ha haft en relation. Viksten föreslog vidare att rikspolischefen skulle överväga att avskeda Löfving.

Presskonferensen och andra beslut kopplade till personalärendet runt Mats Löfving har kritiserats hårt av såväl Polisförbundet som polisens nationella skyddsombud.

I en skrivelse till Arbetsmiljöverket kallar skyddsombuden presskonferensen "en offentlig förödmjukelse som med största sannolikhet träffade Mats Löfving personligen väldigt hårt och förvärrade hans hälsotillstånd dramatiskt".

– Det är viktigt att vi får prata om det och låta processen ha sin gång. Vi har redovisat vår syn på det och det ska vi diskutera (med Arbetsmiljöverket), säger Anders Thornberg.

"Obefintlig samverkan"

Polismyndigheten kritiseras också för "obefintlig samverkan" med skyddsombuden i samband med polisens egen utredning. Men Anders Thornberg har en annan bild.

– Jag har inte varit med i hela arbetet, men såvitt vi ser det så har vi samverkat.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow har krävt att Thornberg skyndsamt ska vidta konkreta åtgärder för att säkerställa att något liknande aldrig sker igen.

– Jag är mycket mån om att det aldrig ska upprepas, sade hon till TT på torsdagen.

Fakta: Turerna i polisledningen

December 2022: Expressen avslöjar att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.

Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.

Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf har haft en relation, och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att man inlett en en förundersökning om grovt tjänstefel. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.

Dagen efter beskedet ger rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av härvan i polisledningen. Samtidigt meddelas att Mats Löfving tillfälligt fått andra arbetsuppgifter.

1 februari 2023: Löfving delges misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.

22 februari: Runar Viksten presenterar sina slutsatser vid en presskonferens. Enligt utredaren var Löfving jävig i samband med flera beslut. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja regionpolischefen från hans tjänst.

På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är "uteslutet att någon annan orsakat hans död".

Löfvings dödsfall utreds av Arbetsmiljöverket. Inom ramen för utredningen har både Polismyndigheten och polisens nationella skyddsombud lämnat in skrivelser till myndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!