13 av 23 i regeringen kallar sig feminister

Något mer än hälften av statsråden i Ulf Kristerssons (M) regering kallar sig feminister, visar Ekots genomgång. Andra anser att det är "problematiskt".

M och KD kallar sig inte feministiska partier till skillnad från Liberalerna. Arkivbild.

M och KD kallar sig inte feministiska partier till skillnad från Liberalerna. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-05-23 07:01

13 av ministrarna svarar tydligt ja på frågan, däribland statsminister Kristersson själv.

– Självklart. I meningen att flickor och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter som pojkar och män. Och så är det inte i dag, säger han.

Sju ministrar benämner sig inte som feminister men anser att jämställdhet är en central fråga. En av dem är civilminister Erik Slottner (KD).

– Jag tycker att begreppet feminism i en svensk kontext ofta har kommit att förknippas med regleringsiver, att man vill förbjuda och förhindra valfrihet. Det tycker jag är problematiskt, det är inte så man skapar jämställdhet.

Fyra av statsråden är svårdefinierade, däribland landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som säger att han "oftast inte" kallar sig feminist.

Till skillnad från M och KD är Liberalerna ett feministiskt parti. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) säger att det är självklart att kalla sig feminist, för att sedan lägga till att det spelar väldigt liten roll att inte regeringen är feministisk.

– Det viktiga är vad man gör, säger han till Ekot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!