Adaktusson lämnar uppdrag

Kristdemokraternas Lars Adaktusson hoppar av sitt uppdrag som utrikespolitisk talesperson för partiet. Anledningen är att det saknas en förtroendefull relation till partiledningen, uppger han för TT.

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD). Arkivbild.

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD). Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-03-24 12:40

– Vi befinner oss i ett säkerhetspolitiskt läge som är oerhört allvarligt och det berör utrikesutskottets arbete varje möte. Det kräver i ett sånt läge att det finns en förtroendefull relation mellan den som är talesperson och partiledningen, och finns inte en sån relation då blir det svårt att fortsätta, säger Adaktusson

Det var TV4 Nyheterna som var först med att rapportera nyheten, och enligt tv-kanalen är anledningen en konflikt mellan Adaktusson och partiledaren Ebba Busch. Adaktusson ska ha känt sig motarbetad av partiledningen och ska inte ha blivit tillfrågad att delta i säkerhetspolitiska överläggningar, enligt uppgifter till TV 4.

Lars Adaktusson vill inte kommentera det. Enligt uppgifter till TT blev Adaktusson inte informerad eller kontaktad när partiet utsåg den försvarspolitiske talespersonen Mikael Oscarsson till att delta i samtalen som pågår med regeringen om den nya säkerhetspolitiska analysen som ska göras till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Mikael Oscarsson blir nu både försvars- och utrikespolitisk talesperson för KD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!