Åkesson avfärdar rapport om högerextremism

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sågar den rapport som visar att 214 Sverigedemokrater kan kopplas till högerextremism. –Den här rapporten säger ingenting om vad människor tycker, säger han i SVT:s partiledarutfrågning.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-08-25 21:27

Det är researchföretaget Acta Publica som publicerat rapporten. Den visar att 289 personer som kandiderar till höstens olika val för något av riksdagens partier har gett uttryck för nazism eller rasism. Av dem är 214 Sverigedemokrater.

Åkesson säger att den är skriven av "gamla vänsterextremister".

– Den pratar om vilka böcker man läst, vilka fester man var på på 90-talet, och att utifrån det tillskriva människor extrema åsikter det tycker jag är fel, säger han till SVT.

Samtidigt tror han att en möjlig förklaring till att så många av de personer som lyfts i rapporten är Sverigedemokrater kan vara att SD lyft invandringsfrågan.

– Har man engagerat sig eller på något sätt varit intresserad av den frågan, har det funnits en flora av olika nätforum, Facebook-sidor, organisationer och så som man har kunnat söka sig till och kanske inte varit riktigt påläst för att kunna sortera bland, säger Åkesson.

Det är något som kan ha gjort att man kommit med i rapporten, enligt honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!