– Sverige kommer inte att stödja den typen av tvångsfördelning av asylsökande, säger Åkesson till TT efter sitt traditionsenliga vårtal på Långholmen i Stockholm.
Med solen i ögonen beskrev Åkesson, när han talade inför sina anhängare i vårkylan, hur Tidöavtalet är en grund "för att bygga Sverige starkt igen".
– Det är ett avtal som ska följas, till sista bokstaven i de delar som är konkreta. Och gör det inte det så upphör det att vara ett avtal. Det är bara helt logiskt. Då upphör grunden för att regeringen sitter där den sitter.
"Raserar allt"
Åkesson betonade att partiet genom "tuffa, långdragna förhandlingar lyckats få igenom i princip hela Sverigedemokraternas migrationspolitik" genom Tidöavtalet. Han riktade samtidigt kritik mot Moderaterna för att partiet ställt sig bakom EU:s asyl- och migrationspakt.
– Det raserar ju allt det som vi har avtalat med regeringen om det blir verklighet. Det kan vi aldrig acceptera naturligtvis, det är en pakt som utmanar hela principen om en nations rätt att själv bestämma vem som ska bo inom landets gränser.
Åkesson refererade i talet till en debattartikel som han skrev nyligen, där han jämför EU:s utveckling med en "tvångströja".
– Vi ser på bränslepriserna, energipolitiken, migrationen, skogen, jakten, snuset, alkoholpolitiken. Det finns ett antal enskilda frågor där vi har förhandlat fram bra politik med regeringen, men där vi sedan under förhandlingarna eller efter förhandlingarna har stött på patrull eftersom då kommer EU-lagstiftning och ställer till det. Det är helt orimligt.
"Trygga med avtalet"
Till TT säger Jimmie Åkesson att han tycker att Tidösamarbetet fungerar väl. Utöver sakpolitiken är han nöjd med att SD har inflytande över beredning, processer och exempelvis tillsättning av myndighetschefer.
– Så vi är väldigt trygga med avtalet.
TT: Du är ju kritisk mot hur Moderaterna agerar med migrationsfrågan i EU, fungerar allt verkligen bra?
– EU-parlamentet är ju egentligen helt frikopplat politiken i Sverige, lyckligtvis. Jag noterar bara att det är anmärkningsvärt hur Moderaterna har agerat i EU-parlamentet när det gäller migrationspakten. När jag pratar med statsministern och migrationsministern i Sverige finns det inga planer på att fullfölja det.
– Det är klart att vi är fyra partier med olika ingångar och intressen. Allt handlar om att förhandla och komma fram till gemensamma lösningar utifrån Tidöavtalet.
EU-debatt viktig
Åkesson lyfter fram att att det finns goda skäl att utvärdera Sveriges medlemskap i EU "som tar ifrån oss vårt självbestämmande".
– När det handlar om vem som ska bo i Sverige, då är det banne mig svenska folket som ska bestämma det, inte Bryssel.
Han tycker att debatten om EU i sig är viktig, likaså att "Bryssels inflytande över svensk lagstiftning" problematiseras.
– Sedan vad det kommer att leda till politiskt kan jag inte svara på i dag, säger han till TT.
TT: Kan en följd i slutändan vara tankar om att vi inte ska vara med i EU?
– Vi är ju med i EU. Det är en realitet och kommer att vara en realitet både på kort och, åtminstone, på medellång sikt. Det finns liksom inga realistiska alternativ. Sverige behöver tillgång till den inre marknaden och vara med i det europeiska samarbetet när det gäller centrala områden som brottsbekämpning, miljöproblem och annat. Nu vill vi diskutera vad EU ska vara och hur Sverige ska förhålla sig.