Åkesson: Kommer aldrig gå på en Nobelfest

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gör klart att han aldrig någonsin kommer gå på Nobelfesten – och uppmanar samtidigt andra "anständiga politiker med någon som helst demokratisk och moralisk kompass" att följa hans exempel.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer aldrig att sätta sin fot på en Nobelfest, skriver han på Facebook. Arkivbild.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer aldrig att sätta sin fot på en Nobelfest, skriver han på Facebook. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-09-01 18:01

Det skriver Åkesson på Facebook.

Under fredagen har flera partiledare meddelat att de nobbar festligheterna sedan det blev känt att Rysslands, ambassadör bjudits in till årets prisceremoni.

Åkesson meddelade redan kortfattat i torsdags att han inte kommer gå på festen, sedan han för första gången som partiledare för SD blivit inbjuden till följd av en ny praxis.

På fredagen går han dock hårt åt Nobelstiftelsens styrelse och menar att stiftelsen förvaltas av ett "gäng, i bästa fall ryggradslösa, i värsta fall avsiktligt maktmissbrukande individer" som låter partipolitik styra gästlistan.

"För att vara tydlig, jag struntar fullkomligt i er 'fest' och avser inte att någonsin, oavsett omständigheter, bevista denna", skriver han.

Samtidigt säger han att Nobelstiftelsen bör be bland annat ukrainarna om ursäkt, inte honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!