Åkesson: Riv moskéer där konspirationer sprids

SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill se ett omedelbart stopp för etablering av nya moskéer i Sverige. –Vi behöver börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda."I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler", skriver statsminister Ulf Kristersson till TT.

Partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås.

Partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2023-11-25 11:08

Åkesson tar i sitt tal på landsdagarna, som partiets kongress heter, upp den våldsvåg som Sverige sett under hösten och ställer den i kontrast till när han 1979 växte upp i "ett av världens tryggaste länder".

– Nu, nästan 45 år senare, tvingas jag uppfostra min tioårige son i något som mest liknar vilda västern.

Jobbet med att städa upp denna oreda har börjat, men den ”fullständiga katastrofen” som drabbat Sverige är inte ett misstag utan en naiv, farlig Sverigefientlig politik, enligt SD-ledaren.

– Sverigevänner. Nu är vi med och styr Sverige, vi ska göra Sverige bra igen, säger han.

Stopp för nya moskéer

Partiledaren vill se ett stopp för byggandet av nya moskéer.

– Vi behöver börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället.

Minareter, kupoler, halvmånar eller andra attribut som tjänar som islamistiska monument i stadsbilden bör helt tas bort, fortsätter Åkesson.

På frågan hur det här går ihop med religionsfriheten i Sverige svarar Åkesson:

– Religionsfriheten handlar om att man privat ska ha rätt att tillhöra vilken religion man själv vill utan att staten eller någon annan lägger sig i det. Den säger ingenting om vilka monument man som främmande ideologi och religion har rätt att uppföra i Sverige.

Lagstiftningen ska enligt SD ses över för att polisen och Säpo ska kunna använda hemliga tvångsmedel mot religiösa församlingslokaler för underrättelser och insamling av bevis.

Hur ett stopp för nya moskéer ska gå till måste en utredning titta på, säger Åkesson.

Kristersson biter ifrån

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar att Sverige har en grundlagsskyddad religionsfrihet där kärnan är att enskilda får utöva sin religion enskilt och tillsammans med andra. Den gäller för alla – kristna, muslimer, judar och andra troende.

"I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler. Vi ska som samhälle slå tillbaka mot våldsbejakande extremism oavsett grund – men det ska ske inom den demokratiska rättsstatens ramar", skriver han i ett mejl till TT som ett svar på Åkessons utspel om att riva moskéer.

"De som uttrycker sig antisemitiskt eller hetsar mot muslimer kränker människor i vårt eget land och skadar Sverige och svenska intressen internationellt. Nu behövs samling – inte ytterligare polarisering.”

"Det kommer mycket mer"

SD är ett parti med vind i seglen som under helgen samlats i Västerås. Partiet ligger i opinionsmätningar på runt 21 procent, något över valresultatet, samtidigt som andra partier i regeringsunderlaget tappat sedan valet.

När Åkesson, som varit partiledare sedan 2005, tar upp de punkter som Sverigedemokraterna fått igenom i Tidöavtalet med regeringen så nämner han framför allt migrations- och kriminalpolitiken. Han lovar bland annat att det ska bli olagligt att ingå i ett kriminellt gäng.

Han lyfter också begreppet "Gazasvenskar", och anser att människor som rest till Gaza som inte kan svenska och inte bor i Sverige, "inte är svenskar".

– De har inte här att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!