Åkesson: "SD är redo att ta ansvar"

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger att hans parti är redo att ta ansvar både "i och för" en ny regering. Men SD kräver inflytande i relation till sin storlek. Andra pekar på att det är Centerpartiet som har nyckeln till att lösa krisen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2021-06-28 12:08

I en skriftlig kommentar till Löfvens avgång uppger Åkesson att beskedet om att det inte blir extraval var mycket väntat.

"Stefan Löfven och resten av regeringen är rädda för väljarnas dom", skriver han.

Åkesson säger också att Sverigedemokraterna "är redo att ta ansvar i och för en ny regering."

Om SD ska släppa fram en regering i kommande talmansrundor så "kräver det också ett inflytande över regeringspolitiken i proportion till vår storlek", skriver SD-ledaren.

Han understryker att det politiska innehållet är det som är viktigast för SD. Därför "vill vi veta hur och när politiken ska genomföras, så att vi ska kunna bevaka våra väljares intressen".

L pekar på C

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver i en kommentar på Facebook att hon fortfarande ser en borgerlig regering där M och KD utgör "kärnan" som det bästa alternativet.

"Utöver Moderaterna så är det för mig naturligt att även samtala med alla partier som eftersträvar en borgerlig regering, både Liberalerna och Sverigedemokraterna", skriver hon.

Liberalerna har nyligen tagit ställning för att stödja en borgerlig regering och har lämnat januariavtalet. L-ledaren Nyamko Sabuni hoppas därför på att kunna locka över Centerpartiet till den borgerliga sidan.

– Det finns valmöjligheter för Centerpartiet att antingen bistå en borgerlig regering eller en socialdemokratisk regering, säger Sabuni.

– Mycket hänger på Centerpartiet just nu, som har tackat nej till olika lösningar.

Sabuni tror inte på Centerpartiets modell, att bilda en regering i den politiska mitten.

– Där finns ingen annan än Centerpartiet just nu, säger Sabuni.

– Så länge ingen vet hur C ställer sig är det väldigt svårt att veta vem som kommer att bli statsminister.

C tror på mitten

Centerledaren Annie Lööf ger en kortfattad skriftlig kommentar, där hon håller fast vid en mittenlösning:

"Nu äger talmannen processen. Vi är beredda att fortsatt vara konstruktiva för att hitta samarbeten i mitten av svensk politik. Ett sådant är ett förnyat och uppdaterat samarbete mellan Januaripartierna, som vi tycker har varit bra för Sverige", skriver Annie Lööf.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund stödjer Löfvens bedömning att ett extraval just nu inte är att föredra.

– Att kasta ut Sverige i ett extraval där vi också har en pandemi som pågår tror jag inte inger förtroende hos väljarna, säger Bolund till TT.

Juniavtal?

MP har föreslagit ett juniavtal med Socialdemokraterna där man kan hitta samarbeten med Centerpartiet (C) och Vänsterpartiet (V).

Bolund lägger nu igen ansvaret på Centerpartiet att säga ja till samarbeten med V.

– Det är tydligt för mig att det är ett så allvarligt läge att man inte bara kan nöja sig med att säga nej. Man måste faktiskt också säga ja till de alternativ som faktiskt kan fungera. Det här är ett samarbete som jag ser kan fungera, säger han.

Mandatfördelningen talar för att talmannen föreslår Löfven som statsminister igen, enligt Bolund.

Med tanke på mandatfördelningen kan en centerpartist, Helena Lindahl, bli avgörande i en statsministeromröstning. Hon röstade mot Löfven och januariavtalet 2019.

TT: Hur ser du på att det här kan hänga på en enda röst?

– Det är det läget som vi är i och jag hoppas på att alla tar ett större ansvar än för sin egen person och sitt parti, säger Bolund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!